Det er forbudt at fodre isbjørne

I den seneste tid har der været en række isbjørnebesøg i Vestgrønland. Nogle af disse isbjørne er sågar blevet fodret af mennesker. Dette er strengt forbudt, lyder det fra Grønlands Selvstyre.
Skrevet af Louise M. Kleemann
08. juli 2011 06:06

Advarslen kommer efter, at to isbjørne, der befandt sig ved bygden Qeqertarsuatsiaat fornylig blev jaget væk efter, at de var blevet fodret med sælkød.

Hvis man fodrer isbjørne kan det nemlig føre til, at isbjørnene betragter beboede områder og mennesker som fødekilder og dermed opsøge disse områder hyppigere. Isbjørne, ja selv unger, kan nemlig være livsfarlige for mennesker, lyder det i advarslen.

Hvad skal man gøre hvis man møder en isbjørn?

·    Gå/sejl ikke tæt på dyrene, gå væk fra området
·    om nødvendigt, affyr skræmmeskud, signalpistol, tågehorn el. lignende
·    giv besked til politi eller den lokale jagtbetjent om hvor du har observeret isbjørnen

Som en sidste udvej, kan man blive nødt til at aflive en isbjørn. En riffel med minimum kaliber 30-06 og blødnæset ammunition bør anvendes.

Hvad sker der med isbjørne skudt i nødværge?

Hvis man skyder en isbjørn i nødværge, får man intet ejerskab i dyret. Skind, klør og kranium bliver konfiskeret af Selvstyret. Kød fordeles ud til kommunale institutioner, efter det er blevet undersøgt for trikiner.

Alle situationer hvor isbjørne bliver skudt i nødværge, efterforskes af politiet. Hvis det viser sig at det ikke har været en reel nødsituation, får den der har skudt dyret en bøde, oplyser Grønlands Selvstyre.