Det døgn Nuuk var på den anden ende

Besøg fra stormagternes udenrigsministre lavede med et snuptag dagligdagen om i Nuuk i et døgns tid. Se billeder.
Skrevet af Noah Mølgaard
13. maj 2011 07:08

Det hele startede for alvor onsdag aften, hvor USA's udenrigminister Hillary Clinton landede i Nuuk med et US Air Force-fly, hvor sikkerhedsvagter med solbriller og skarpladte pistoler omkredsede hende, mens de konstant snakkede i deres diskrete samtale anlæg.

Flere bil-ejere måtte også sande, at det ikke var hvem-som-helst, der var landet. Bombehunde kravlede op under bilernes motorhjelme, inden politiet kunne sige Go for landingen.

Kulturhuset Katuaq mindede mere om indgangen til en lufthavn, hvor som helst i verden, hvor politi og securityvagter tjekkede tasker, jakker og foretog kropsvisitering, inden folk kunne få lov til at træde ind. Og hvis nogen skulle være fristet af at tage en rygepause udenfor, så skulle de gennem samme procedure igen.

Området ved Katuaq var afspærret fra Selvstyrets bygning og fra fodgængerfeltet ved Kuussuaq, hvor folk på afstand kunne følge med i hvor stort sikkerhedspostyr, der bliver, når udenrigsministrene fra Rusland og USA mødes.

Den lokale befolkning kunne næppe undgå at lægge mærke til, hvor fru Clinton nærmede sig, for politi og sikkerhedsvagter omringede hende. Hun valgte også at spadsere og nyde den kølige friske luft efter mødet i Katuaq, inden besøget sluttede med en middag på universitetet Ilimmarfik – omringet af sikkerhedsvagter.

Nuuk vågnede til en ganske almindelig fredag her til morgen. Der er fejet pænt i vejene, men flagene er hejst ned og sikkerhedsvagterne og gæsterne præger ikke længere bybilledet.

SE BILLEDER FRA ARKTISK RÅD: /da/billedgalleri-arktisk-r%C3%A5d