Det bliver varmere og der er mindre is i det vestlige Arktis i Canada

Der gøres forskellige forsøg på at beskytte isen. Det har været helt ualmindeligt varmt i det vestlige arktis nu i sommer. Blandt andet i Tuktoyaktuk, på bredden af Beaufort Havet.
12. august 2009 13:34

Her har sommer temperaturen været helt oppe på omkring 30 graders varme. Det har været med til at smelte isen i det arktiske hav. Iskanten kommer længere og længere væk fra bredden som en indbygger i Tuktoyaktuk fortalte for blot nogle år siden var der kun en ca 60 kilometer ud til den iskanten nu er der over 120 kilometer.

The US National Snow and Ice Center, USAs sne og is data center, har ved hjælp af satellite målinger, estimeret at isen er smeltet så meget hver dag i juli måned at det svarer til et område tre gange så stort som Belgien hver eneste dag.

Flere amerikanske og canadiske videnskabsfolk påpeger at de allerede sidste år kom med et forslag om at isen omkring nordpolen skulle erklæres for et internationalt UNESCO verdenskulturarvs område så at de arktiske og andre land kan prøve at beskytte isen.

I denne uge i New Zealand, har en række kunstnere konstrueret et syv meters langt kunstigt isbjerg som de ankerede i Wellington’s havn for at minde folk om klima-forandring og chockerer folk til gøre noget ved klima-forandringen, inden det bliver for sent og der ikke er flere isbjerge og is tilbage.