Det bliver kun værre i fremtiden

Situationen i Kangerlussuaq i øjeblikket nærmer sig kaotisk, og ifølge en seniorforsker ved GEUS bliver det desværre kun værre i fremtiden. Årsagen er dels høje temperaturer i området og dels følgerne af den globale opvarmning.
Skrevet af Peter Troelsen
12. juli 2012 09:46

Vandstranden i elven ved Kangerlussuaq har nået sit højeste nogensinde, men desværre ser det ud til, at det problem vil blive værre og værre. En uddybning af elven eller nye broer over elven er den eneste løsning her og nu, men situationen kan blive uoverskuelig på langt sigt.

-Den øgede afsmeltning fra Indlandsisen skyldes flere faktorer. Dels temperaturændringer og dels ændringer i isens sammensætning. Hvis isen var dækket af sne, som den oftest er, ville langt det meste af varmen fra solen blive reflekteret og sendt ud i verdensrummet igen, men isen er ikke beskyttet af sne i øjeblikket og det betyder at afsmeltningen i øjeblikket er ekstrem. I fagsproget hedder det at isen er mørk, på grund af de små støvpartikler, der er i isen, og det betyder at refleksionen er nedsat til cirka en fjerdedel, fortæller seniorforsker på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Dirk van As.

Den geografiske placering af Kangerlussuaq langt inde i landet betyder høje varmegrader i sommerperioden og lave temperaturer i vintertiden. Derfor er området særligt udsat for følgerne af den globale opvarmning.

-Hele vestkysten er hårdt ramt af de ændrede klimatiske forhold, men ingen steder er så hårdt ramt om Kangerlussuaq. Som temperaturerne ser ud i den nærmeste fremtid, må det betyde, at vandstanden i elven bliver ved med at stige, og det kan man ganske enkelt ikke gøre noget ved. Det må de stedlige myndigheder tage med i deres fremtidsplanlægning, fastslår glaciologen Dirk van As.