Det blev IA enige om i Qoornoq

Ikke kun uranspørgsmålet blev drøftet i løbet af koalitionspartiets sommermøde i weekenden.
04. august 2010 15:39

Koalitionens største parti vil bruge tiden frem til udgivelsen af skatte- og velfærdskommissionens endelige rapport i februar 2011 på at pege på forandringsmuligheder. Det fremgår af den såkaldte "Qoornoq Deklaration":

- Vi vil særligt sætte fokus på: Hvordan vi tilretter velfærdssamfundets ordninger målrettet, hvordan vi sikrer os, at der er incitament til at arbejde, hvordan forbedrer og effektiviserer vi vores uddannelsesindsats, hvordan skaber vi en gennemskuelig og fokuseret boligpolitik.

Deklarationen er et resultat af IA's sommermøde. Ud over uranspørgsmålet og en reform af skatte- og afgiftssystemet drøftede partiet i weekenden også samarbejdet mellem Naalakkersuisut og kommunerne samt Alcoa-projektet i Maniitsoq.

For en måneds tid siden fastslog en analyse, at Alcoa-projektet vil ramme kommunekasserne skævt: Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq får plus, mens det vil koste skatteindtægter i de 2 øvrige kommuner.

Ifølge IA er aluminiums-projektet et nationalt anliggende - og ikke et kommunalt projekt:

- Af samme grund skal eventuelle indtægter fordeles landsmæssigt og mellem de 4 kommuner, understreges det i deklarationen.

Forholdet imellem Naalakkersuisut og kommunerne har det seneste år været præget af spændinger. Sidste år blev kommunerne vrede over at miste 30 millioner kroner i bloktilskud på finansloven 2010. Og man mangler stadigvæk at blive enige om en realistisk køreplan for implementeringen af kommunalreformen.

- Der er et helt udtalt behov for, at samarbejdet mellem kommunerne og Naalakkersuisut styrkes, og at sætte stærkere fokus på befolkningens levevilkår og beskæftigelsesmuligheder, lyder det i Qoornoq Deklarationen.