Det arktiske hav kan blive et nyt Middelhav

Det fremgår af en ny amerikansk undersøgelse, der offentliggøres i denne uge i det amerikanske videnskabelig akademisk publikation. Undersøgelsen er lavet af to videnskabsfolk, Scott Stephenson og Laurence Smith, fra UCLA universitetet i Californien, der har anvendt flere forskellige klimamodeller.
07. marts 2013 06:07

De viser alle det samme. Nemlig at Det Arktiske Hav og Nordpolen vil blive helt farbar for skibstrafik engang mellem 2040-2050, paa grund af den smeltende is. Som et Middelhav men omgivet af de arktiske lande.

Og det betyder, at ikke blot skibe, der er udstyret med isbryderteknologi, men ganske almindelige åbent-vands-skibe, der vil være i stand til at sejle igennem Nordvestpassagen - Det vil sige ad den nordlige sørute forbi Ruslands kyster og desuden dér hvor Nordpolen nu ligger, i hvert fald hvert andet år.

Det vil sige at det bliver muligt at sejle i en lige linje, f. eks fra Canada til Rusland, henover hvad der nu er nordpolen i stedet for at sejle langs kysterne af de forskellige lande. Og det er noget det vil gøre afstanden og sejltiden, endnu kortere og derved billigere.

Men det vil også give nye problemer. Et menes at blive, at nye internationale maritime love og foranstaltninger ikke vil være på plads til at regulere denne forventede og forøgede sejlads der vil inkludere flere og flere turistfartøjer foruden megen kommerciel skibstransport.

Et andet problem kan blive, som en undersøgelse på Carlton Universitet i Canada viser at, fordi det vil blive et nyt stort hav med åbent vand, så vil der blive kraftigere storme og bølger.