Derfor stoppede Siumut uran-debat

På trods af den forkortede forårssamling i Inatsisartut, som følge af skimmelsvamp i Inatsisartuts mødesal og i nogle af Selvstyrets bygninger, er der stadig vigtige sager at drøfte.
Skrevet af Rune Langhoff
06. april 2011 14:09

Siumut trak deres dagsordenspunkt om ophævelsen af nul-tolerancepolitikken på årets forårssamling, fordi Naalakkersuisut ikke har levet op til sine forpligtelser om at inddrage borgerne i debatten. Sådan lyder det i dag fra Siumuts gruppe.

På trods af den forkortede forårssamling i Inatsisartut, som følge af skimmelsvamp i Inatsisartuts mødesal, ligger det helt fast at både fiskeriloven, politisk-økonomisk beretning og tillægsbevillingsloven vil blive behandlet på denne samling. Det fastslog Inatsisartuts formand, Josef Motzfeldt i gårsdagerns aftenradioavis.

Til gengæld bekræfter Siumuts gruppe i Inatsisartut i dag at gruppen har meddelt Inatsisartuts formandsskab, at dagsordenspunktet om at 0-tolerancepolitikken ved mineraludvinding skal ophæves, ønskes fjernet fra dagsordenen i denne samling.

Siumut ønsker således punktet udskudt til en senere Inatsisartutsamling.

Begrundelsen er dels at Siumut vil give Naalakkersuisut mulighed for at indfri deres tidligere løfte om afholdelse af borgermøder om emnet, med det formål at skabe debat og medinddragelse af befolkningen, inden en beslutning skal tages.

Siumut mener at Naalakkersuisut foreløbig kun har kørt deres informationskampagne i form af envejskommunikation såsom TV-udsendelser, og ikke ved egentlige borgermøder.

Derudover fremkom Naalakkersuisut forleden under tv-debatten om nultolerancepolitiken, med en oplysning om, at der er mere indhold af uran i Kvanefjeldet end det hidtil oplyste 0,1%.

Denne oplysning ønsker Siumut yderligere belyst inden 2. behandling af forslaget, og derfor anbefaler Siumut altså punktet fjernet fra dagsordenen i denne samling, meddeler partiets gruppe i Inatsisartut.

I aftenens udgave af TV-programmet Tamassa medvirker formanden for Inatsisartut, Josef Motzfeldt, hvor han gør nærmere rede for konsekvenserne af skimmelsvampangrebet og dets indflydelse på de sidste dage af Forårssamlingen.