Derfor stiger din husleje til nytår

INI's stigninger vil ramme nogle byer hårdere end andre.
01. oktober 2013 06:25

Måske har du allerede modtaget den med posten. En besked om at huslejen hos INI stiger fra årsskiftet. Det store boligselskab har planlagt stigninger på mellem to og ti procent forskellige steder i landet.

Kort sagt skyldes stigningerne, boliger der er dårligt vedligeholdte, og lejere der er dårlige til at betale deres husleje.

- Det er meget forskelligt fra afdeling til afdeling. Der er byer, hvor huslejestigningerne bliver større på grund af store restancer og tomme boliger enten på grund af ombygning eller fordi lejerne er sat ud af boligen, siger Else Løvstrøm, kommunikationschef i INI A/S.

Meget afhænger af kommunernes ord i sagen, men der er byer, der lige nu ser ud til at blive ramt hårdere end andre til nytår.

- Det bliver nok Nanortalik, Qasigiannguit og Paamiut, forklarer kommunikationschefen.

Huslejen kommer til at stige efter en særlig formel. Boligerne, der er i ringest stand, vil stige med to procent i husleje, mens de bedste boliger kan stige op imod ti procent - alt sammen afhængig af, om alle stigningerne bliver godkendt af kommunerne.

De ekstra penge skal INI også bruge på at betale prisstigninger fra deres leverandører, forlyder det fra Else Løvstrøm.

- Vi må være realistiske og tage udgangspunkt i de priser, vi får regninger på fra vores leverandører, siger hun.

Og så skal INI A/S til at bruge flere penge på vedligeholdelse.

De største huslejestigninger ventes i Kommune Kujalleq og Qaasuitsup Kommunia. Det er fordi, boligselskabet får mange forsinkede og manglende betalinger herfra. De lokale boligafdelinger bliver belastet, så snart der ikke kommer penge ind fra en bolig. Det kan være fordi, en bolig behandles for skimmelsvamp, eller hvis kommunen har sat nogen på gaden, fordi de ikke kan betale. I den periode vil INI også mangle penge.

I Qaasuitsup og Kujalleq ser det ud til, at de høje stigninger kommer forsinket i forhold til resten af landet, det skyldes nemlig, at kommunalbestyrelserne ikke har godkendt INI's oplæg, og meget kan således ændre sig.

INI's upopulære brev, hvor man kan læse detaljer om stigningerne, er allerede omdelt i flere byer. Huslejestigningerne forløber i hele landet efter en plan, hvor 1.890 boliger får en stigning på 0-2 pct., 1.600 boliger en stigning på 2-4 pct., 1.850 boliger skal betale 4-6 pct. mere, mens 7-800 boliger kan møde en huslejestigning på over seks procent.

Radioavisen havde ikke held med at få kontakt til lejernes organisation, EP, for en kommentar.