Kim Kielsen: Derfor smed vi Aleqa ud af partiet

Aleqa Hammond er smidt ud af Siumut. I en pressemeddelelse fortæller partiformand, Kim Kielsen, at det er en samlet hovedbestyrelse, der har besluttet at ekskludere hende.
Kim Kielsen
Kim Kielsen Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
23. august 2016 14:48

- Det er en enig hovedbestyrelse, der ikke accepterer den gentagne handlemåde, der påvirker partiets omdømme negativt, udtaler partiformanden i en udtalelse.

Ledelsen i partiet stillede tirsdag Aleqa Hammond overfor et ultimatum. Træk dig fra Folketinget, eller du bliver ekskluderet fra partiet. Hun valgte det sidste.

- Det handler ikke om beløbet, men om at AH gentagne gange har misbrugt offentlige midler (...) Derfor har en enig hovedbestyrelse i Siumut opfordret til at Aleqa Hammond selv trækker sig fra Folketinget, så førstesuppleanten kan tage over. Samtidig har HB besluttet, såfremt Aleqa Hammond fortsætter i Folketinget, skal hun ud af partiet, udtaler Kim Kielsen i en pressemeddelelse.

Læs også Samlet overblik over kreditkort-sagen

Sagen, der nu har kostet Hammond medlemskabet af Siumut, startede søndag, hvor Ekstra Bladet kunne afsløre, at Aleqa Hammond har brugt sit kreditkort fra Folketinget til private indkøb i blandt andet Stark og Brugsen i juni og juli måned. Hun forklarede selv på Facebook, at der var tale om en nødsituation, og at det var sket i overensstemmelse med Folketingets Administration.

- Mine konti blev groft misbrugt via itunes i juni hvilket heldigvis blev opdaget af min bank og fornødne initiativer blev iværksat. Jeg har via folketinget et mastercard som jeg aldrig har brugt, men i nødsituationen måtte bruge og meddelte administrationen om sagens karakter. Der var gensidig forståelse, skriver hun på Facebook.

Mandag mødtes Hammond med økonomichefen i Folketingets Administration. Resultatet af det møde blev, at hun skal betale de 12.983 kroner tilbage, som hun har brugt på kreditkortet. Hun måtte samtidig erkende, at hun ikke havde forstået reglerne korrekt.

- Jeg har under mødet beklaget meget, at jeg havde den fået den fejlagtige opfattelse, at det var i overensstemmelse med reglerne at benytte Folketingets kreditkort i den nødsituation, jeg var havnet i, udtaler hun mandag i en pressemeddelelse.

De 12.983 kroner bliver tilbageholdt fra hendes næste lønudbetaling fra Folketinget.

Læs også Aleqa erkender brug af Folketings-kreditkort