Theilgaard om klimadebat: Derfor er folk i tvivl

Hvis ikke klimaforandringerne er menneskeskabte, hvad skyldes de så? Spørgsmålet er igen dukket op i kølvandet efter en udtalelse fra Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi.
I midten af marts demonstrerede skoleelever i hele verden - også i Grønland - mod klimaforandringer. Bevægelsen kalder sig FridaysForFuture, og 15. marts droppede de matematikopgaver og undervisning for i stedet at gå på gaden med bannere og demonstrere mod menneskeskabte klimaforandringer. Foto: Ane-Marie Petersen. Foto © : Ane-Marie Petersen
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. april 2019 10:17

En udtalelse fra Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi, Aqqalu Jerimiassen (A), om at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte, har fået folk til tasterne på Facebook. Men hvorfor er det overhovedet til debat, om forskerne tager fejl?

97 procent af verdens forskere er enige om, at klimaforandringer er menneskeskabte ifølge Videnskab.dk. Og dermed er der altså stadig er tre procent, der er uenige.

- Det handler jo i bund og grund om, at videnskaben ikke altid er hundrede procent eksakt, siger Jesper Theilgaard, der er klimaformidler og har arbejdet som meteorolog og klimaekspert på DR i 27 år.

LÆS OGSÅ Jeg tror ikke på global opvarmning som sådan

Den viden, som man baserer teorien om menneskeskabte klimaforandringer på, er gammel viden tilbage fra 1800-tallet. Den beror på, at drivhusgasserne i atmosfæren - CO2, metan, vanddamp og så videre - holder på jordens overskudsvarme og energi.

Altså jo mere forurening, desto sværere er det for jorden at komme af med den varme, der frigives på jordens overflade. Den varme skaber forandringer i vores klima, fordi jorden selv sørger for at bruge den på forskellige måder.

- Noget går til smeltning af is, noget går til fordampning af vand, og det betyder mere nedbør. Der er masser af elementer i klimaforandringerne, men de stammer alle sammen fra den ekstra ophobning af energi på grund af flere drivhusgasser, siger Jesper Theilgaard.

Det er solens skyld

På den anden side har man forskere, som baserer deres viden på naturlige udsving i temperaturerne.

Jesper Theilgaard nævner en teori fra forsker Henrik Svendsmark fra Niels Bohr Instituttet i København.

- Det er Svendsmarks teori, at det er solen og solens beskyttelse af jorden, der svinger, og at det skulle forklare klimaforandringerne, siger han.

Men her er der også uenighed.

- Personligt har jeg det sådan, at den forklaring ikke er helt i orden meteorologisk set, siger han.

Havet spiller ind

Der er også teorier om temperaturerne i Atlanterhavet, der i øjeblikket er gået ind i deres kolde fase. Det er det, der gør, at gletcheren ved Ilulissat vokser en lille smule i øjeblikket, forklarer Theilgaard.

- Men det er jo en naturlig variation. Og så er der nogen, der hænger hatten på, at der findes naturlige variationer, og at det må være årsagen til klimaforandringerne, siger han.

Hvis vi fjerner os lidt fra forskningen, er der også folk med politiske agendaer, som ikke vil anerkende, at forandringer i klimaet er menneskeskabte, fordi forandringerne har for store konsekvenser for folks hverdag og den lovgivning, der skal indføres.

LÆS OGSÅ Aaja kalder naalakkersuisoqs klima-skepsis dybt useriøst

Andre har personlige holdninger til klimaforandringer, og for nogen kan det simpelthen være lettere at håndtere forandringerne, hvis de siger, at klimaets udsving skyldes nogle naturlige svingninger, som mennesker ikke kan gøre noget ved.

- Det er jo vanskeligt. Hvis det er os selv, der er årsagen, hvad gør vi så? Det er alt for stort og alt for vanskeligt at håndtere, siger Jesper Theilgaard.