Derfor bliver Qullissara ikke vist i Paamiut

Musikteaterforestillingen "Qullissara" havde succes med forestillingen i Tasiilaq fredag aften. Men borgere i Paamiut føler sig snydt for forestillingen.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. august 2012 12:58

Det er umuligt at vise alle minder fra Qullissat i en enkelt teaterforestilling. Det er blandt andet derfor instruktøren og manuskriftforfatteren Makka Kleist fra Grønlands nationalteater har valgt, at vise fragmenter af de mange minder den nedlagte kulmineby har efterladt sig.

Der var urpremiere i Qullissat i sommer, hvor 40 års dagen for lukningen af byen blev markeret. "Qullisara" blev vist i forsamlingshuset, der er runget af Vajgatmusikken.

Nu er musikken kommet nye klæder og bliver sunget af den yngre musikgeneration. Turnéen blev indledt i Tasiilaq fredag aften.

- Der kom ca. 450 mennesker til forestillingen. Alle sidepladser var optaget og flere måtte stå op under forestillingen, meddeler nationalteateret Nunatta Isiginnaartitsivia

Starten på turneen blev omtalt i KNR, hvor de byer forestillingen bliver vist i også blev nævnt. Der er Paamiut ikke med, og det er der kommet reaktioner ud af. Folk kan ikke forstå, at Qullissara ikke bliver vist i Paamiut.

- "Qullissara blev udbudt til samtlige k0mmuner og byer i foråret og vi er rigtig glade for at der var så mange der tog imod "Qullissara". Men Paamiut har ikke købt "Qullissara" indenfor den tidsfrist vi oplyste om, forklarer teateret, der understreger at de hellere end gerne ville have besøgt Paamiut, men havde altså ikke modtaget bestillingen i tide.

11 personer rejser med forestillingen af "Qullissara" og det kræver langtids planlægning, når så mange personer skal rejse til Aasiaat, Ilulissat, Qasigiannguit, Sisimiut, Maniitsoq, Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik. Den bliver vist i kulturhuset Katuaq lørdag den 1. september og søndag den 2. september.