Der skal ikke penge på bordet

Det er ikke korrekt, når den britiske avis The Guardian i dag skriver, at olieselskaber skal betale milliardbeløb, oplyser Råstofdirektoratet.
Skrevet af Mads Fisker
12. november 2010 08:50

- Jeg kan se i The Guardians artikel, at der er en del misforståelser. Hvis jeg skal nævne bare 2 af dem, skriver de, at sikkerheden er på 2 milliarder dollars. Den sikkerhed, vi beder om, er 10 milliarder dollars. Den anden misforståelse er, at de skriver, der skal indbetales 2 milliarder, men det er garantier, de skal stille, forklarer direktør i Råstofdirektoratet Jørn Skov Nielsen.

Ligesom at Cairn Energy-konsortiet stillede garantier for 10 milliarder dollars, inden de foretog boringerne i sommers, skal nye selskaber gøre det samme for blandt andet at sikre eventuelle oprydningsomkostninger.

- Det er sådan, at når man skal bore i Grønland, skal man stille nogle meget store finansielle garantier, så der er sikkerhed for, at der kan ryddes op og betales for oprydningen, hvis der skulle ske uheld, fx et oliespild eller andre typer af uheld.

Den samlede garantisum fra alle selskaberne lyder dermed på 10 milliarder US-dollars.

- Fordelingen på de enkelte selskaber kan variere, forklarer Jørn Skov Nielsen, der dog ikke vil sige hvor mange selskaber, der i alt vil få licenser her i Baffin Bugt-udbudsrunden. Forhandlingerne er nemlig stadig ikke helt på plads.

Men en ting er ifølge Jørn Skov Nielsen sikkert:

- Kravene skal efterleves, hvis man vil have en licens i Grønland.

Jørn Skov Nielsen endnu ikke bekræfte om selskaber som Shell, Statoil, Dong Energy, Mærsk og Cairn er blandt de kæmpende i udbudsrunden. Han kan kun sige, at forhandlingerne er på allersidste stade.

- Man kan jo aldrig 100 procent sige, hvornår en forhandling slutter, så var man jo en dårlig forhandler. Men vi håber inden for de kommende uger at være i stand til at offentliggøre noget. Det skal jo først lige rundt om Naalakkersuisut, der skal træffe den endelige beslutning, slutter Jørn Skov Nielsen.