Der mangler strategi for sproget

Grønlandsk er efter Selvstyrets indførelse det officielle sprog, men hvordan skal vi bevare det fremadrettet. IAs ungdomsafdeling afholdte i dag debat om sproget i Katuaq i Nuuk. Nuka Møller fra sprogsekretariatet var med under debatten, og han savner en mere langsigtet strategi for sproget.
15. november 2009 16:17

Nuka Møller fra Sporgsekretaritatet sad med da der i 2001 blev nedsat en arbejdsgruppe som lavede en redegørelse for sprogpolitikken. I dag deltog han i IA ungdoms sprogdebat i Katuaq. Og her beklagede han at anbefalingerne fra 2001 ikke bliver burgt i dag. Istedet så starter sporgdebatten bare forfra igen, siger han.

- Hvor er planerne? Hvor er målsætningerne? Hvor er det, man vil hen? Det savner jeg i debatten, siger Nuka Møller.

Naalakkersuisoq for kultur Mimi Karlsen har fornyligt sagt, at en sprogpolitik vil være på plads til forårssamlingen næste år. Og Nuka Møller håber at anbefalingerne fra sprogredegørelsen i 2001 vil være en del af den politik.

- Redegørelsen siger jo netop at man ikke skal koncentrere sig om en sproglov, men derimod koncentrer sig om at opkvalificere grønlandsk i undervisningen og på arbejdspladser. Vi ska lave terminologi hvor det er muligt og koncentrere os om sprog teknologi for at sikre det grønlandske sprog i et moderne samfund, forklarer han.

Nuka Møller mener, det er urealistisk at nå at lave en sprogpolitik, som kan fremlægges under forårssamlingen. Istedet mener han Naalakkersuisoq for kultur Mimi Karlsen bør arbejde på at iværksætte anbefalingerne fra sprogpolitisk redegørelse fra 2001.