Der kommer oplysningskampagne om sælskind

Den nye arktiske ambassadør har smøget ærmerne op og taget initiativ til en oplysningskampagne, der skal give Great Greenland fornyet fodfæste i EU.
Skrevet af Martine Lind Krebs
22. februar 2012 11:12

Importforbuddet i EU har haft en katastrofal virkning på Great Greenland. Fra at have været helt oppe på at aftage 70 procent af skindene, køber europæiske lande i dag kun 10 procent. Og imens hober skindene sig op i Great Greenlands lagre. Men hvis de europæiske lande kan blive bevidst om inuitundtagelsen, så kan det komme Grønland til gavn. Det mener den arktiske ambassadør Klavs A. Holm.

- Vi skal sammen med kommissionen sørge for, at de myndigheder, der administrerer indførslen af sælprodukter, ved, at importforbuddet ikke gælder for grønlandske sælprodukter. Ellers kan importørerne miste modet på at indføre de sælprodukter, siger han.

Desuden skal kampagnen rettes mod grossisterne, detailhandlen og forbrugerne. Klavs Holm har allerede henvendt sig til EU Kommissionen, for at høre, hvad EU-systemet selv kan gøre. Desuden er Udenrigsministeriet klar til at bruge ressourcer på en sådan oplysningskampagne, siger han.

- Selvfølgelig er Udenrigsministeriet interesseret i at hjælpe Grønland i den her sag. Det behøver ikke blive så dyrt. Jeg forestiller mig ikke en forkromet kampagne med alle mulige PR-bureuaer. Det er klart, at det har vi ikke råd til. Men vi kan gøre meget ved hjælp af vores egne organisationer.

Og meldingen vækker glæde i Great Greenland.

- Det var da dejligt at høre, fordi en oplysningskampagne af den her art er ernomt stor og dyr, og det kan vi slet ikke magte, siger direktør Lars Berg.

Klavs Holm understreger dog, at det ikke er en markedsføringskampagne, som udenrigsministeriet og EU kan hjælpe Grønland med.

- Man kan sige, at ambassaderne kan virke som ægteskabsbureauer, der sørger for at skabe kontakterne mellem producenterne, eksportørerne og dem, der gerne vil købe produkterne.

Når det gælder chancerne for at få ophævet importforbuddet, er Klavs Holm dog ikke optimistisk.

- Jeg tror man skal være meget realistisk. 26 lande ud af 27 stemte for. Så vi bliver alle sammen nødt til at være realistiske. Det er ikke sandsynligt, at vi får kommissionen til at stille ændringsforslag lige med det første. Det tror jeg simpelthen tager noget længere tid, siger han.

Great Greenlands omsætning er styrtdykket gennem de seneste år. På sit højeste var den på 70 millioner kroner, mod under 10 i dag. Omkring 300.000 skind ligger i dag opmagasineret i Great Greenlands lagre i Danmark og Grønland.