Der kan gå fisk i valget

Valget til Lagtinget på Færøerne kommer i høj grad til at handle om fiskeri og, hvordan de mange milliarder, som den færøske fiskeindustri hvert år hiver i land, skal fordeles.
Thorshavn Foto © : Erik Cleves Kristensen/Flickr
Skrevet af Jonas Fievé
01. september 2015 13:21

Trods millionindtægter fra fiskeriet har det færøske samfund en voksende gæld i omegnen af seks milliarder kroner. Det er blandt andet dette, der kan afgøre valget til Lagtinget på Færøerne i dag. Det mener Sjúrður Skaale, som stiller op til Lagtinget for Javnaðarflokkurin, hvilket svarer til Socialdemokraterne.

- Vores politiske program er, at det er landet, som skal eje fiskerirettighederne i havet, og så kan de udlicitere, lejes eller sælges til private. Det skal ikke være privat. Når der handles kvoter og fiskerirettigheder, så skal pengene komme alle til god, siger Sjúrður Skaale til KNR.

Læs også Færingerne går til stemmeurnerne i dag

Fiskeriet skal komme hele samfundet til gode

Han merner ikke, at det færøske samfund får nok ud af de mange milliard, som fiskeindustrien hver år hiver op af havet omkring Færørene. Det vil oppositionen lave om på, hvis de vinder valget.

- Vi har set alt for mange gange det sidste år, at fiskerirettigheder, som er udliciteret gratis til privatpersoner eller selskaber, bliver solgt ud af landet til spanier, hollændere og så videre. Pengene kommer ikke i omløb i det færøske samfund.

Læs også Fiskeri deler vandene i færøsk valgkamp