Antallet af spritbilister er fordoblet på fire år

Stigningen skyldes mere trafikkontrol fra politiets side, og folk anmelder også hyppigere spritkørsel, forklarer politimesteren.
- Der er ingen grundlag for at antage, at der bliver kørt mere spirituskørsel i Grønland idag, end der har gjort de sidste mange år, siger Bjørn Tegner Bay. Foto © : KNR
Skrevet af Aviâja Kilime
18. oktober 2019 09:23

Antallet af registrerede spritbilister var tilbage i 2014 på 94. I 2018 var det tal steget til 205.

Politimesteren forklarer, at det ikke nødvendigvis betyder, at spritbilister er steget.

- Der er ingen grundlag for at antage, at der bliver kørt mere spirituskørsel i Grønland i dag, end der har gjort de sidste mange år, siger Bjørn Tegner Bay.

Politimesteren mener derimod, at baggrunden er, at politiet laver mere trafikkontrol.

- Det er efter min overbevisning det øgede fokus politiet har på spirituskørsler, siger han og fortsætter.

- Vores patruljer er simpelthen i dagligdagen mere opmærksomme i dag på spirituskørsler, end vi nok var for nogle år siden.

Det er ulovligt at køre bil med over 0,5 promille alkohol i blodet.

Flere anmelder spritkørsel

Eksempelvis vil en kvinde på 58 kg få en promille på 0,2 af 33 centiliter øl.

Politimesteren forklarer, at stigningen i antallet af politiets sigtelser mod spritbilister også skyldes flere anmeldelser fra befolkningen.

Og det er formentlig fordi holdningen til spritkørsel har ændret sig i den brede befolkning.

- Folk tipper os nok lidt mere i dag, end de gjorde for få år siden. Det er nok forklaringen på stigningen i antallet af sager, siger Bjørn Tegner Bay.

Når spritbilister sigtes af politiet, får de en bødestraf afhængig af, hvor høj promillen er samt betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten i et i nærmere angivet tidsrum.

Straffen afhænger også af, om du har gjort det tidligere. Men man kan risikere alt fra at miste sit kørekort betinget til simpelthen at få det frakendt for bestandigt.