Der er for mange moskusokser

Moskusokserne ved Kangerlussuaq er på vej til at sejre sig ihjel. De er den udsatte population i verden, der har klaret sig allerbedst, vurderes det. Næsten for godt, kunne man sige.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. oktober 2011 06:16

Siden der i 60’erne blev udsat 27 moskusokser ved Kangerlussuaq er bestanden nemlig nu vokset til omkring 10.000 dyr. Og det er så mange, at moskusokserne efterhånden udgør en trussel mod sig selv, skriver dr.dk.  Der er simpelthen ikke mad nok.

- Hvis vegetationen bliver nedgræsset, kan bestanden kollapse, siger biolog Katrine Raundrup fra Naturinstituttet.

Og det kan også gå ud over rensdyrene:

- I nogle områder er græsset helt nedgræsset og pilebuskene medtagede. Hvis moskusokserne begynder at spise af rensdyrenes føde, kan det også få en effekt på dem, siger biolog Katrine Raundrup fra Naturinstituttet, der konkret har registreret, at moskushunnerne er begyndt at føde færre kalve, hvilket er et tegn på mangel på føde.

Derfor er Selvstyret i gang med at ændre på reglerne for fangsten. Blandt andet overvejes det at indføre trofæjagt, fjerne den 2-årige bopælspligt, det har krævet at få licens, og indføre drivjagt og buejagt.

I sidste års forvaltningsplan for området omkring Kangerlussuaq lyder anbefalingen, at den 10.000 dyr store bestand halveres.

Og jagtsæsonen sluttede altså for fritidsfangere her i weekenden.