Der er flere penge i sæler næste år

De mest produktive sælfangere kan se frem til større fortjeneste på indhandlede skind næste år.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
27. december 2017 08:57

Great Greenland og KNAPK har lavet en aftale, der gør, at fangere, der indhandler mange skind, kan tjene flere penge på det. Og det er der en logisk forklaring på.

Ditte Sorknæs håber, at den nye ordning vil betyde flere indhandlede skind i 2018
Foto © : Privat foto

- Vi mangler skind hos great greenland nu, fortæller administrerende direktør for Great Greenland Ditte Sorknæs.

På trods af forsøg med skibe der skulle sejle rundt og indhandle skind i Sydgrønland for at gøre det nemmere for fangerne, er der kun indhandlet 25.000 skind af kvoten på 52.000.

Derfor har Great Greenland nu opfundet en såkaldt trappeordning for prisen af indhandlede skind, fortæller Ditte Sorknæs.

- Det er simpelthen for at tilgodese de fangere, som rent faktisk er afhængige af sælfangst, siger hun.

Direktøren forklarer, at ordningen ud over det, også skal motivere folk til at indhandle flere skind og vælge sælfangsten til i stedet for andre fangst- eller fiskerimuligheder.

Prisen stiger

Ordningen er indrettet sådan, at prisen fortsat vil ligge på 350 kroner pr. indhandlet skind, indtil man når op på en hvis mængde.

 - Når man rammer 100 skind, så stiger prisen med 50 kroner.

LÆS OGSÅ Indhandlingsskib jagter flere skind til Great Greenland

Herefter begynder det at batte endnu mere fortæller direktøren.

- Når man så rammer 200 skind, så stiger prisen med yderligere 50 kroner. Det vil sige, at hvis man indhandler 200 eller derover, så bliver prisen faktisk 100 kroner mere pr. skind, fortæller hun.

Kvoten falder

Der er ikke afsat flere midler på finansloven til Great Greenland næste år, men kvoten er sat ned til godt 40.000 skind.

- Hvis vi gerne vil give mere pr skind, så er vi også nødt til at beregne en lavere kvote.

De nedsatte kvoter for indhandling kommer ifølge Great Greenlands administrerende direktør ikke til at have nogen betydning i praksis, med mindre indhandlingen stiger langt over forventet.

- Jeg håber, at vi rammer de 35.000, som vi også havde regnet med i år og rigtig gerne den fulde kvote på 40.800. Men altså 35.000 så er jeg glad og tilfreds, slutter Ditte Sorknæs.