GE: Der er en overkapacitet i flåden

2016 har været et godt år for fiskeriet i Grønland. Men allerede i november var kvoterne opfisket. Det er positivt, at fiskerne har kunnet fiske kvoterne så hurtigt. Men det viser også, at der er en overkapacitet i flåden.
Skrevet af Bibi Nathansen
29. december 2016 16:07
Versionist Connie Fontain

Grønlands Erhverv opfordrer derfor til omtanke og besindighed i forhold til at indsætte yderligere kapacitet i fiskeriet, da det vil medføre, at økonomien i det samlede fiskeri forringes og dermed også føre til tab af arbejdspladser og offentlige indtægter.

Landets vigtigste erhverv har bidraget positivt til beskæftigelsen. Fiskeriet efter hellefisk, torsk og rødfisk er gået over al forventning, og markedspriserne har været gode. Men det kræver også varsomhed. 

- Det er jo et positivt problem vi har haft i år; det er, at det er lykkedes for de trawlere, der er i flåden, at fiske hele kvoten af hellefisk, torsk og rødfisk med mere på ti måneder. Så det har været sådan, at vi kunnet fiske det hurtigere end tidligere, så det er faktisk et tegn på, at der er overkapacitet i flåden, siger formanden for Grønlands erhverv, Henrik Leth, der samtidig gør opmærksom på, at der ikke er nogen ko på isen lige nu, men det kan der komme.

- Altså der er ikke noget problem endnu, men kommer der flere fartøjer ind, så ender det med at vi får problemer, siger Henrik Leth.

Fem trawlere har ligget til kajs de sidste par måneder, fordi der ikke er flere fisk at fange for i år, og for de trawlere giver det ti måneders mindre fiskeri, hvilket selvfølgelig dét mindre i pengepungen. 

- Det betyder jo, at vi har nogle store investeringer, der ligger stille fordi der ikke er nok til dem at lave, og det koster selvfølgelig både for rederierne, men selvfølgelig også for indtjeningen til landet. 

Selvom der nu ikke er flere fisk at fange i vores store hav, mener formanden ikke at kvoterne skal forhøjes.

- Det er jo ikke sådan, at vi kan sidde og foreslå, at man skal tredoble kvoterne eller et eller i den stil, fordi det er der sikkert ikke basis for i biologien; der er nok nogle ting man kunne kigge på. Vi mener for eksempel, at torskekvoterne måske ikke er godt nok underbygget rent biologisk i det havgående fiskeri, specielt på Østgrønland. Der kunne man måske gøre en indsats, men det har man allerede gjort. Man har øget bevillingerne til naturinstituttet, siger Henrik Leth og fortsætter:  

- Så det er ikke sådan et eller andet om, at vi mener at man skal lave alt muligt om i forhold til, hvordan man gør tingene i dag. Det vi egentlig mener er, at har man noget, der virker, så skal man ikke skabe problemer ved at sætte yderligere kapacitet ind i fiskeriet, sagde Henrik Leth.