Der bliver flere nærgående isbjørne

Ni isbjørne er indtil videre blevet aflivet i år, fordi man mente de var kommet for tæt på beboede områder. Og problemet bliver ikke mindre i fremtiden, mener Departementet for Fangst.
Skrevet af Jette Andersen
24. oktober 2012 16:36

- Det er en beklagelig situation, at så mange isbjørne har måttet lade livet, fordi de er kommet for tæt på civilisationen, siger AC fuldmægtig i Selvstyret, Peter Løvstrøm.

Senest blev en hun med en unge, skudt i går, da de kom for tæt på Kangaatsiaq og ikke lod sig skræmme af skud, der blev affyret ud i luften.

Dermed er antallet af isbjørne, der er blevet skudt i år, oppe på ni i alt. Seks voksne og tre unger.

I retningslinjerne fra Selvstyret om møde med isbjørne, står der, at man ikke skal gå eller sejle tæt på isbjørnen, at man kan prøve at skræmme bjørnen med skud, signalpistol, tågehorn eller lignende, og at man skal give besked til Selvstyret om hvor man har set den.

Peter Løvstrøm oplyser, at der bliver flere og flere isbjørne, der nærmer sig beboede områder på grund af mindre havis. Og man regner ikke med, at fænomenet bliver mindre.

Og det er ikke kun i Grønland, man har problemer med isbjørne, der render rundt i byer og bygder. I Churchill, Canada, har isbjørnene en rute, de følger, som går meget tæt på byen.

Hvis nogle af dem kommer på for tæt på menneskene, bliver de forsøgt fanget i et bur, hvorefter de bliver sat ud i naturen igen, når havet iser til.

Men det er begrænset, hvad vi i Grønland kan gøre, siger Peter Løvstrøm. Han henviser til Selvstyrets retningslinjer.

Polar Bear Range States er et samarbejde mellem lande med isbjørne. Her er Grønland, USA, Canada, Rusland og Norge medlemmer. De afholder hvert år i februar møde, hvor de blandt andet registrerer isbjørne.

Næste år bliver mødet afholdt i Norge. Her håber Peter Løvstrøm, at få ideer eller hjælp til, hvordan man kan undgå at aflive de nærgående isbjørne. For de mange bjørne, der i år har måttet aflives, gør det virkelig påkrævet at vi finder nogle nye retningslinjer, siger han.

De ni isbjørne er blevet skudt i Qeqertarsuaq, Tasiilaq, Aasiaat, Nanortalik, Nuuk og Kangaatsiaq.