Departement skyder tale om hemmelig aftale ned

Norske beskyldninger om en hemmelig aftale mellem Grønland og EU har ifølge Selvstyret ikke noget på sig.
06. marts 2014 11:29

Ifølge den norske fiskeriavis Fiskaren indgik EU og Grønland forud for aftalerne en hemmelig aftale om, at EU får halvdelen af Grønlands makrelkvote som modydelse for de grønlandske EU-midler.

Det er dog noget være sludder, at der skulle eksistere nogen hemmelig aftale, siger kontorchef i fiskeridepartementet Emanuel Rosing.

- Det er jo helt uhyrligt, hvad der ryger rundt af påstande under disse forhandlinger, siger Rosing.

Han gør det klart, at Grønland har en aftale med EU, der har været den samme, siden Grønland meldte sig ud af det europæiske fællesskab.

Denne fiskeriprotokol fastsætter, hvor meget EU må fiske i grønlandsk farvand, og i den forbindelse modtager Grønland så flere hundrede millioner i forskellige støtteordninger fra EU.

Det er dog langt fra sådan, at EU kan fiske halvdelen af den kvote på 100.000 tons makrel, som Grønland selv har tildelt sig selv.

Aftalen er sådan, at Grønland og EU skal lave en ordning, så EU kan deltage i forsøgsfiskeriet i Grønland. EU's fortsatte kvote sættes herefter ud fra fangsterne under forsøgsfiskeriet.

- Og når så parterne konkluderer, at forsøgstogterne har opnået positive resultater, så kan grønlandske myndigheder tildele 50 procent af fiskerimulighederne for de nye arter til EU-flåden. Det vil sige de fangster, som EU fartøjerne har haft, og så 50 procent, siger Emanuel Rosing.

De sidste to år har EU været tildelt kvoter på 1,4 tusind tons makreller. Og ifølge aftalen betyder det:  

- Så kan vi faktisk tildele EU 700 tons, siger Emanuel Rosing.