Den stille mangfoldighed…..

Skrevet af Karsten Sommer
22. oktober 2005 17:37

Kunstneren Julie Edel Hardenberg åbnede i går i Grønlands Kulturhus Katuaq, en fotoudstilling med titlen ”Den stille mangfoldighed” og udgav samtidig en stor og flot fotobog på 200 sider, med samme titel.

Vi spurgte Julie Edel Hardenberg hvad der ligger i den titlen ”Den stille mangfoldighed”?

- Når jeg går tur i min hjemby Nuuk, har jeg lagt mærke til at nogen ligner italienere, nogle russere, nogle sydamerikanere, på grund af den genetiske blanding vi har. Der er en smuk mangfoldighed.

- Men det er jo ikke som hvis man f.eks. går en tur i Rio de Janeiro hvor mangfoldigheden er så tydelig. Her i Grønland er mangfoldigheden mere synlig i det stille. En stille mangfoldighed. Der er noget poetisk over det.

- Det smukke ved kulturblandinger er jo at de er et resultat af kærligheden. Vi mennesker vil altid opleve at blive fascineret af hinanden pga. vores forskelligheder, og det er jo også netop den forskellighed, der skaber nye kulturer.

- I en verden fyldt med fremmedhad synes jeg at det jeg laver er meget aktuelt. Folk der føler sig hjemme i to kulturer, er jo faktisk med til at bygge bro mellem kulturerne. Men f.eks. i Danmark snakker man om førstegenerations-, andengenerations- og tredjegenerationsindvandrere. Og jeg spørger: Hvornår bliver de dog accepteret som danskere? Hvor meget skal der til?

- Heroppe er det da også aktuelt i forhold til grønlandskhed og danskhed og hvordan vi hele tiden kategoriserer hinanden. Vi snakker meget om selvstyre og selvstændighed og det er godt. Men det er vigtigt at vi ser hinanden som mennesker, og ikke som repræsentant for en nationalitet, slutter Julie Edel Hardenberg.

Dem der ikke kan komme til Nuuk for at se udstillingen, kan anskaffe sig bogen, der frem til 1.december koster 300 kr.

Og hvis diverse fondsansøgninger falder på plads, drømmer Julie Edel Hardenberg også om at få husstandsomdelt en mindre udgave af bogen til alle hjem i Grønland.