Den største reform af Grønlands Politi i nyere tid er på vej

Alle partier er positivt stemt over for regeringens forslag, der skal modernisere Grønlands Politi.
Med reformen kommer Grønlands politi til at blive organisatorisk ligestillet med de danske politikredse. Foto © : KNR / Malik Brøns
09. november 2020 05:29

Grønlands Politi skal moderniseres, og det skal ske i det, Naalakkersuisut kalder "den største reform af politiets og anklagemyndighedens forhold i Grønland i nyere tid".

Forslaget er en del af et udspil fra den danske regering til en større politiaftale for hele Rigsfællesskabet for perioden 2021 til 2024.

Reformen af det grønlandske politi bygger på ændringer, der blev gennemført i Danmark i 2007.

- Vi ved, at vi er sakket langt bagud i forhold til. hvordan det er i Danmark. Så det er det første skridt til at være mere med i de reformer, man gennemfører i Danmark, og det er derfor, vi anser det for at være et af de største skridt til at være bedre med i forhold til resten af riget, siger Martha Abelsen (S), naalakkersuisoq for justitsområdet.

Bedre kontakt med befolkningen

Et af formålene med reformen er, at politiet skal i bedre kontakt med samfundet, og det skal blandt andet ske ved at oprette et kredsråd.

Her skal den øverste ledelse i Grønlands Politi, naalakkersuisoq for sociale anliggender, naalakkersuisoq for justitsområdet og borgmestrene kunne diskutere, hvordan der skabes bedre sammenhæng mellem politiets og myndighedernes indsatser.

Det kan eksempelvis være i forhold til indsatsen for truede og belastede børn og unge.

- Enheden skal sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling i politiet og en bedre håndtering af de børn og unge, som har været udsat for seksuelle overgreb, står der i regeringens udspil.

Kredsrådet kommer dog ikke udelukkende til at tale om seksuelle overgreb. Rådet kommer til at diskutere alle områder, hvor politiet og andre myndigheder kan samarbejde.

En anden del af reformen handler om, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) fremover skal undersøge og afgøre klager og straffesager mod politibetjente.

Tidligere har det været et lokalt politiklagenævn og politimesterens opgave, men Den Uafhængige Politiklagemyndighed - eller DUP'en - overtager opgaven, så der sikres en uvildig undersøgelse.

Ligestillet med danske politikredse

Udover et kredsråd og en ny klagemyndighed kommer reformen også til at lave nogle helt grundlæggende ændringer i organisationen i politiet og anklagemyndigheden.

Med disse ændringer kommer Grønlands Politi til at blive organisatorisk ligestillet med de danske politikredse.

Det får ifølge naalakkersuisoq for justitsområdet ikke den store betydning for befolkningen, men de grønlandske betjente får bedre arbejdsforhold.

- Det er vilkårene for de politibetjente og det politi, der er her i landet, der bliver forbedret, siger Martha Abelsen.

Alle partier er overordnet set positivt stemt over for lovforslaget, der ventes at blive godkendt af partierne 24. november.