Den nye grønlandske præst ser frem til opgaven

Oline Berthelsen glæder sig til sit nye embede i Aarhus, hvor hun fra 1. juni skal være præst for grønlænderne i Danmark.
Skrevet af Mads Lynge
10. marts 2014 11:20

Oline Berthelsen, der er præst i Sisimiut, har allerede talt med sin kommende biskop Kjeld Holm.

- Vi snakkede om ansættelsen, og hvornår jeg skulle ansættes og de forskellige ting, der er med i den ansættelse. Andet snakkede vi ikke om, fordi det jeg skal lave, må vi snakke om, når jeg først er ansat som præst, siger Oline Berthelsen.
 
Den nye præst får - med base fra Aarhus - til opgave at varetage kirkelige handlinger for de grønlændere, der selv har valgt at slå sig ned i Danmark.

Sidste forår måtte Juaanna Platou trække sig fra stillingen af personlige årsager, og efterfølgende opstod der skarp kritik af ansættelsesforholdene, der i første omgang ikke indbefattede flytning af indbo fra Grønland til Danmark. Men det er der i følge Oline Berthelsen nu rådet bod på:

- For mit vedkommende er det således, at kirkeministeren betaler for flytteomkostninger og rejsen derned og tilbage igen. Hvad bolig angår, måtte vi selv finde et sted at bo, siger hun. Og det er heldigvis allerede lykkedes Oline Berthelsen og hendes mand at finde en bolig. Så hun ser frem til sit fremtidige arbejde:

- Det som en præst skal lave, spænder jo meget vidt, alt lige fra barnedåb og konfirmationer, i det hele taget gudstjenester for grønlændere i Danmark. Det ser jeg frem til, siger den kommende nye præst for den grønlandske menighed i Danmark, Oline Berthelsen.

Hun er 60 år og har været præst i 14 år.