Den grønlandske slædehund er i stærk tilbagegang

Tal fra dyrlægeembedet viser, at antallet af slædehunde de sidste 10 år er faldet fra 22.000 til 15.000. Der var for 20 år siden 31.000 slædehunde i hele landet. Sammenslutningen af slædekørere i Grønland indkalder derfor til seminar i december måned for at drøfte hvordan man kan vende den negative udvikling.
12. november 2013 04:25

Men både Sammenslutningen for slædekørerne i Grønland og dyrlægen finder ikke tallene alarmerende:

- Sådan vil jeg ikke konkludere det. Men vi vil gøre noget ved tilbagegangen. Og der er også mange endnu, der fortsat vil have slædehunde. Vi mener ikke, at den er fare for udryddelse, siger Mikkel Jeremiassen, formand for sammenslutningen af slædekørere i Grønland.

Dyrlæge Sanne E. Wennerberg fra Selvstyret kan heller ikke sige om slædehunden er i fare:

- Tallet viser, at antallet af slædehunde er nedadgående. Men hvor langt den skal ned, før den decideret i fare for at blive udryddet er svært at sige noget om. Men der er ingen tvivl om, at den måde vi bruger slædehundene på har ændret sig over tid, siger Sanne E. Wennerberg fra Dyrlægeembedet i Ilulissat.

At slædehundebestanden er faldet med 7000 de sidste 10 år kan ifølge dyrlægen skyldes flere faktorer:

- Jeg tror, at det skyldes, at erhvervet bruger slædehundene mindre. At man mere bruger snescootere og at man fisker mere med jolle eller skib, siger Sanne E. Wennerberg og fortsætter:

- Også er det voldsomt dyrt at have hunde, hvis ikke man har mulighed for at fange sæler, fisk og hvalrosser, så skal man ud og købe kommercielt hundefoder. Og det er rigtig meget dyrt. Især når man har 10 eller 20 hunde.

Sammenslutningen af slædekørerne mener også, at tilbagegangen i bestanden af slædehunde skyldes klimaforandringen, men at manglen på hundefoder også spiller ind:

- Det er tydeligt, at det bliver sværere og sværere at skaffe hundefoder, og vi ved også, at den manglende is om vinteren spiller ind i tilbagegangen. At man i dag bruger slædehunden mindre i erhvervet, siger Mikkel Jeremiassen.

Derfor indkalder Sammenslutningen af slædekørere et seminar for slædekørerne, turistaktørerne og politikere i december måned:

- Vi vil under seminariet komme ind til problemets kerne. Vi vil gerne vende den negative udvikling.

Så vi håber, at vi når til et konkret forslag til hvordan problemet kan løses, siger Mikkel Jeremiassen.

Fire medlemmer af Naalakkersuisut, Naalakkersuisoq for Fiskeri, Naalakkersuisoq for Erhverv, Naalakkersuisoq for Kultur og Formanden for Naalakkersuisut er blandt de inviterede til seminaret om slædehunden, der skal afholdes i Ilulissat fra den 11. december til og med 13. december.