Den går ikke, Aleqa!

Formanden for Naalakkersuit, Aleqa Hammond ville have været med til de nordiske regeringschefers middag med Obama. Men det ønske er blankt afvist af statsministeriet.
05. september 2013 06:34

De nordiske stats- og regeringschefer spiste alle middag med den amerikanske præsident, Barack Obama, i aftes i  Stockholm, Men Grønland var ikke repræsenteret ved bordet.

Og det er formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond tilsyneladende godt sur over. Hun mener med henvisning til selvstyreloven, at Grønland skulle have været med, fordi Arktis var på dagsordenen ved det korte møde mellem Helle Thorning-Schmidt og Barack Obama.

Men nu siger Statsministeriet i en skriftlig kommentar til Ritzau -

- De gældende principper om Grønlands inddragelse er efterlevet, og den eksisterende praksis ved møder af denne art er fulgt.

Og Helle Thorning-Schmidt finder det beklageligt, at Grønland ikke mener, at der er taget tilstrækkeligt hensyn til deres ønsker i denne sag.

- Især fordi vi fra dansk side har gjort meget for at inddrage Grønland i forberedelserne af mødet, understreger hun i en kortfattet kommentar.

Ifølge statsministeren lægger regering vægt på at inddrage Grønland mest muligt i forbindelse med internationale møder - især når møderne handler om Grønland og Arktis.

Derfor blev både Grønland og Færøerne på forhånd orienteret, om de hovedbudskaber om Arktis som blev givet fra dansk side på det korte møde mellem Helle Thorning-Schmidt og præsident Obama.

Ifølge Statsministeriet blev Arktis kun berørt helt overordnet på mødet. Og understreges det : Der var ikke tale om egentlige forhandlinger.

Samtidig tilføjer statsministeriet, at der ikke er "fortilfælde for, at Grønland deltager ved møder af denne art", og at det derfor ikke har været muligt at imødekomme det grønlandske ønske om deltagelse. Lyder det kort, men klart fra statsministeriet./ritzau/