Demokraterne opfordrer Siumut til at støtte Qoornoq-aftale

Naalakkersuisoq for finanser, Palle Christiansens udtalelser blev af Siumut opfattet som om Demokraterne var klar til et opgør mod nul-tolenrancepolitikken. Men Qoornoq-aftalen gælder stadig, siger Demokraternes formand.
Skrevet af Karsten Sommer
27. november 2010 15:24

Demokraternes formand, Jens B. Frederiksen, opfordrer nu Siumut til at underskrive den såkaldte Qoornoq-aftale fra i sommers, hvor koalitionspartierne slog fast at nul-tolerancepolitikken fortsat gjaldt.

Aftalen er siden også blevet underskrevet af Atassut, og nu fastslår Demokraternes formand altså at aftalen stadig gælder, på trods udtalelser i den forløbne uge fra naalakkersuisoq for finanser, Palle Christiansen, som af Siumut blev opfattet som om Demokraterne var klar til et opgør mod nul-tolenrancepolitikken.

- Demokraterne bakker 100 procent op om Qoornoq-aftalen, og der er ingen grund til, at spekulationer om intern splid i koalitionen, fastslår Jens B. Frederiksen.

Aftalen fastslår at råstofloven skal tages op til revision i denne valgperiode, og at man i den forbindelse skal have belyst de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser ved en ophævelse af nul-tolerancen.

Aftalen er indtil videre er blevet underskrevet af koalitionapartierne samt Atassut. Og Demokraternes formand opfordrer altså nu også Siumut til at underskrive Qoornoq-aftalen.

- Det må da være i alles interesse at en eventuel ophævelse af nul-tolerancen over for uran sker på et grundlag, der er forsvarligt både sundheds- og miljømæssigt, slutter Jens B. Frederiksen sin opfordring til Siumut.