Demokraterne holder koalitions-døren på klem

Demokraternes rolle som støtteparti til Naalakkersuisut kan bane vejen til en koalition, siger fungerende formand for partiet, Nivi Olsen.
Det ville være forkert af mig at sige: Nej, vi tænker slet ikke på at være åbne for en mulighed for at samarbejde, siger Demokraatits fungerende formand Nivi Olsen. Foto © : Ane-Marie Petersen / KNR
26. maj 2020 11:59

Demokraatit ville ikke danne koalition med Siumut efter valget til Inatsisartut i 2018.

Begrundelsen dengang var, at Siumut har interne konflikter. Det sagde den daværende formand Niels Thomsen - men to år senere har piben fået en anden lyd:

- Jeg vil gerne sige, at vi altid har været åbne for samarbejde. Det ville være forkert af mig at sige: Nej, vi tænker slet ikke på at være åbne for en mulighed for at samarbejde, siger partiets nuværende formand Nivi Olsen.

- Siden vi blev et støtteparti, har vi opnået alle vores mål. Derfor er det godt for os at have en åben tankegang, men jeg kan ikke uddybe, hvordan fremtiden vil se ud.

LÆS OGSÅ Formandsposten i Demokraterne er stadig oppe i luften

Demokraterne er støtteparti og sikrer, at mindretalskoalitionen i naalakkersuisut med Siumut og Nunatta Qitornai bliver siddende.

Demokraatit har blandt andet sikret et flertal for finansloven, og partiet var med til at indføre nye meget omdiskuterede afgifter sidste år. De nye afgifter har betydet, at alkohol, tobak og sukker er blevet dyrere.

Historisk milepæl

Nivi Olsen påpeger også, at Demokraterne har været med til at vedtage den historiske lufthavnspakke, der skal være med til at etablere nye lufthavne her i landet - blandt andet i Nuuk og Ilulissat.

Og det giver partiet blod på tanden i forhold til at komme i en koalition med Siumut i fremtiden.

- Vi skal være sikker på, at vi altid skal sætte nye mål. På den måde går vi ikke i stå i partiet, siger Nivi Olsen.

Sidste år gav hun Naalakkersuisuts formand Kim Kielsen (S) sin støtte, og hun mener, at hvis Siumut vælger en ny formand til sommer, skal partiet ikke regne med Demokraternes uforbeholdne støtte.

Siumuts næstformand og gruppeformand i Inatsisartut, Karl Kristian Kruse, har tidligere på måneden sagt til Sermitsiaq, at partiet er åbent for at danne koalition med Demokraatit. Men han understreger, at der ikke er startet en konkret forhandlingsproces.

KNR har prøvet at indhente en kommentar fra Karl Kristian Kruse, men det har ikke været muligt.