Demo i Nuuk for Afghanistan: Det er noget, der sker så langt væk og alligevel føles så tæt på

Søndag dannede Nuuk centrum ramme om en demonstration for fred i Afghanistan.
22. august 2021 17:09

Tonerne fra John Lennons 'Imagine' blev søndag eftermiddag sendt af sted fra Nuuk og helt ned til Afghanistan. 

15-20 mennesker var stimlet sammen ved skulpturen Amisut til en demonstration for fred i det land, som den militante islamistiske bevægelse Taliban igen har taget magten over - nu, hvor de internationale tropper har trukket sig ud efter to årtiers tilstedeværelse. 

- Det er en enormt tragisk situation det, der sker lige nu. Og jeg synes bare, det er så vigtigt at sprede opmærksomhed omkring det, og at det ikke bliver glemt, og at vi får understreget, hvor alvorligt det er, det, der sker nu. Det er et kollaps af et helt land og et samfund. Det er blevet slået mere end 20 år tilbage i tiden på få uger. Det er virkelig tragisk, siger Tamana Mayel, der var initiativtager til demonstrationen.  

Hun er 25 år og bor normalt i Aarhus, hvor hun læser medicin. Hun er i Nuuk i to måneder for at arbejde på Sana.  

Fremtid i usikre hænder

Geografisk kunne hun næsten ikke befinde sig længere væk fra sit andet hjemland lige nu.

Og det er også en af grundene til, at hun har stablet en demonstration på benene. 

- Det er noget, der sker så langt væk og alligevel føles så tæt på. Det berører mig helt vildt meget. Det gør mig ked af det. Det gør mig især ked af at se de videoer fra Afghanistan lige nu. Fordi man sidder og er så magtesløs her og kan ikke rigtig gøre noget, siger hun og fortsætter:

LÆS OGSÅ USA har evakueret 9000 fra Afghanistan

- Jeg er et af de mennesker, der formåede at komme ud af Afghanistan i sin tid og er i gang med en uddannelse og har brugt de muligheder, livet har budt mig. De muligheder, man ved, kvinder og også mænd ikke får dernede. Deres fremtid er i usikre hænder. 

Indlandsis og ørken

Men selv om fremtiden er usikker, håber Tamana Mayel, at det afghanske folk gør modstand. 

- Mit håb er virkelig, at folk bliver ved med at stå fast. Stå fast på deres rettigheder og stå fast ved, at de ønsker et Afghanistan med uddannelse og rettigheder til kvinder og friheden til at være den, man er og leve det liv, man vil leve i den grad, de nu har kunnet, siger Tamana Mayel. 

LÆS OGSÅ Partier vil have undersøgt sene Afghanistan-evakueringer

Hun glæder sig over, at det søndag lykkedes, som hun selv formulerer det, at "forene indlandsisen med ørkenen". 

Undervejs dukkede flere og flere folk op. Og da de var flest, talte de 40. 

- Jeg er enormt taknemmelig for de folk, der har vist opbakning. Det betyder helt vildt meget. Og det viser, at det kan godt være, at Grønland og Afghanistan ligger i hver sin ende af verden, men sådan nogle her situationer har ikke noget med afstand at gøre. Det har noget med medmenneskelighed at gøre.