Foto: Red Barnet

Red Barnet Deling af nøgenbilleder kan sætte dybe spor

Kvinder der oplever, at deres intime billeder mod deres vilje havner på nettet, kan få brug for professionel hjælp til at komme videre med deres liv, lyder det fra Red Barnet.

Kvinderne har nemlig oplevet et stort svigt fra en person, som de troede, at de kunne have tillid til.

- Man kan have brug for hjælp til få muligheden for tillid til andre genoprettet, siger seniorrådgiver Gitte Jakobsen fra Red Barnet.

Hun understreger, at det både kan være hjælp fra familie og venner, og i svære tilfælde kan der være brug for psykologhjælp.

I sidste uge kunne KNR afsløre, at grønlandske kvinder bliver udstillet på en international pornoside, hvor brugerne deler billeder med hinanden.

Særlig voldsomt i Grønland

Seniorrådgiver Gitte Jakobsen har tidligere arbejdet i Grønland, hvor hun underviste på socialrådgiveruddannelsen i Nuuk.

Hun forklarer, at oplevelsen for de udstillede kvinder kan være særlig voldsom i et lille samfund som det grønlandske, hvor risikoen for at blive genkendt er større.

- Det kan bare betyde, at det føles endnu mere skamfuldt fordi, så er man pludselig blevet udstillet for alt og alle, og alle ved det. Man føler sig stemplet, og har det som om, at man har et skilt på ryggen, hvor der står, at det er mig, siger Gitte Jakobsen.

Tal om det

Red Barnet er i kontakt med mange kvinder, der har oplevet, at deres nøgenbilleder er blevet delt på internettet uden deres accept. Kvinderne fortæller om psykiske lidelser som depression, angst, søvnproblemer, og mange kvinder føler sig brændemærket.

- For nogle ender det i langvarige psykiske problemer, siger Gitte Jakobsen. 

Hun slår fast, at kvinderne skal huske på, at det er dem, der er blivet misbrugt og udsat for en kriminel handling. Derfor er det også altafgørende, at de får talt ud om oplevelsen, så kvinderne kan slippe af med følelsen af skam og skyld.

- Man har brug for at italesætte skammen over, at billederne ligger der og få den hjælp, der skal til for, at billederne kan blive fjernet, selvom man aldrig kan være 100 procent sikker, og så har man brug for at få bearbejdet det tillidsbrud og den skam og skyld, man kan gå med og, som kan sætte dybe spor, siger hun.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl