Debat: Verden er større end Grønland

Vi skal 20 år tilbage, før vi finder udvandringstal til Danmark, der er lige så høje som de er nu.
08. oktober 2013 05:05

Tirsdag formiddag kl. 10.30 inviterer KNR til debat om den store migration, der er mellem Grønland og Danmark. En migration der er nået et problematisk omfang.

- Jamen jeg er jo vokset op i Grønland, så mit hjerte banker for landet, for at vende tilbage til den natur og til de mennesker og den måde de er på. Det er bestemt min ambition at gøre det. En eller anden dag, der vender jeg jo tilbage, siger Masaana Egede.

Han er nyuddannet journalist og én af de hundredevis af grønlændere i statistikken, og har valgt at bo og arbejde i den sydlige del af kongeriget.

I 2012 kunne vi registrere næsten 3.000 udvandrere. Trækker man det store antal indvandrere fra, blev vi sidste år 700 færre herhjemme. Det er den mørkeste udvandringsstatistik i 20 år.

Imens har vi brug for hænder. En af de største grupper af immigranter er højtuddannede som Masaana Egede.

Selv har han tænkt sig at vende tilbage til Grønland, hvor han også har taget sin uddannelse, men lige nu har han et spændende arbejde i København, hvor han føler sig koblet op på hele verden.

Men måske han kommer tilbage en dag med fuld styrke.

- Jeg vil aldrig love noget som helst, om at jeg vender tilbage. Fordi verden den er større end Grønland, lyder det dog fra Masaana Egede.

I studiet til debat kommer her til formiddag naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, og han får selskab af oppositionens Sara Olsvig. Her kan lyttere også høre resten af Masaana Egedes historie.

Debatten starter klokken 10, og den danske del begynder 10.30.