Kommentator: Debat om selvstændighed har fået Løkke på banen

Det er "forståeligt" og "forudsigeligt", at statsminister Lars Løkke Rasmussen har sendt et brev til sine ministre om, at de ikke skal blande sig i det grønlandske valg. Det siger politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell
Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Ritzau
13. marts 2018 15:02

Se brevet i bunden af artiklen

Den tidligere formand for Konservative mener, at brevet fra Lars Løkke Rasmussen skyldes, at selvstændighed fra Danmark står højere på dagsorden end tidligere.

- Det er fornuftigt, og det er belært af skade over, hvordan man kan blive inddraget i valgkamp og grønlandske interne skænderier.

- I Grønland er der en selvstændighedsbevægelse, som er meget stærkere og mere artikuleret. Retorikken fra grønlandske politikere i forhold til Danmark er meget, meget skarp og i nogle tilfælde direkte uforsonlig, siger Hans Engell.

LÆS OGSÅ Løkkes aflysninger får blandet modtagelse fra Aaja og Aleqa

Desuden har regeringen udskudt et åbent samråd onsdag i Folketingets Grønlandsudvalg med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Årsagen er ifølge statsministeren, at regeringen ikke vil forstyrre det valg, der er udskrevet i Grønland.

Udenrigsministeren skulle have svaret på spørgsmål om oprydningen efter den kontroversielle amerikanske militærlejr under indlandsisen, Camp Century.

LÆS OGSÅ Lars Løkke beder ministre holde sig fra grønlandske emner

Hans Engell mindes ikke at have hørt om, at andre statsministre gennem tiden har givet sine ministre mundkurv på under valg.

Men den slags beskeder er i sagens natur ikke offentlige, medmindre pressen opsnapper dem.

Af samme grund hæfter Hans Engell sig ved, at statsministeren ligefrem sender et brev rundt.

- Det er lidt mærkeligt, at han direkte sender et brev rundt. Det naturlige ville være, at man aftalte det på et koordinationsudvalgsmøde, og så kunne hver partiformand sige det til sine ministre, siger han.