Debat om bygdeforsyning fortsætter

Aleqa Hammond har under en rundrejse i Nordgrønland med egne øjne set den mangel på dagligvarer, der præger KNI's butikker i bygder og yderdistrikter. Men ifølge Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik er der ingen ændringer på området i nærmeste fremtid.
05. juli 2011 16:28

Siumuts leder, Aleqa Hammond har under en rundrejse i Nordgrønland opfordret formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist til at gribe ind over for den mangel på dagligvarer, der præger KNI's butikker i bygder og yderdistrikter.

I dag erkender Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen i et §37-svar til medlem af Inatsisartut Olga P. Berthelsen, at der på grund af issituationen har været problemer med forsyningen flere steder. Men han understreger, at der KNI rent faktisk forsøgte at flyve forsyninger frem, men måtte opgive på grund af vejrmæssige og flytekniske problemer.

Selvstyrets servicekontrakt beløber sig ifølge Jens B. Frederiksen til 37 millioner kroner i år. Og det beløb skal ses i forhold, at KNI driver mellem 60 og 70 butikker, som ikke er rentable uden landskassetilskuddet.

- Dermed ikke væresagt, at vi ikke skal stille krav til KNI. Tværtimod stiller vi store krav. Både i det daglige og ved indgåelsen af servicekontrakter. Men det er vigtigt, at vi altid har sammenhængen mellem den betaling, vi yder, og den service vi modtager, for øje, understreger Jens B. Frederiksen.

Det fremgår også af hans svar, at tilskuddet via servicekontrakten med KNI er faldet fra knap 68 millioner kroner i 2001 til 37 millioner i år.

Naalakkersuisut har endvidere overvejet, at sende servicekontrakten i åbent udbud.

- Men, tilføjer Jens B. Frederiksen, det vurderes imidlertid, at enten skal betalingen for at varetage forsyningstjeneste forh'øjes, eller også skal kravene til serviceniveauet sækes således, at der kan opnås en en fornuftig forrentning af den investering, en ny aktør vil være nødt til at foretage. Hedder i svaret fra Jens B. Frederiksen.