De politiske ordførere har økonomien i centrum

Inatsisartut forårssamling 2011 står for døren, og i tiden frem til den 13. april skal tingets 31 medlemmer gennem en dagsorden på 70 punkter. Vi har her dagen før, samlingen går igang spurgt partiernes politiske ordførere om, hvilke punkter de mener er de vigtigste. Og måske ikke overraskende er det økonomien, der er i centrum.
Skrevet af Mads Lynge
28. februar 2011 17:23

- Det vigtige for Siumut, også i forbindelse med denne samling, det er, at vi som politikere skal danne rammerne for at der skabes arbejdspladser. I den forbindelse er det værd at nævne, at vi har et beslutningsforslag, hvor indførelsen af en øvre grænse for indholdet af urn på 0,1 procent på alle udvindingstilladte stoffer. Når vi foreslår at denne grænse fastsættes til 0,1 procent skyldes det, at Grønland på den måde kan få samme øvre grænse for indholdet af uran som det kræves inden for EU, som er en vigtig samarbejds- og samhandels partner for Grønland, siger Siumuts politiske ordfører Karl Lyberth.

Alcoas aluminiumsværk kommer også op til debat under samlingen, og selvom man ikke skal tage endelig stilling endnu, mener Karl Lyberth det er en vigtig debat, da det potentielt drejer sig om mange arbejdspladser.

Demokraternes politiske ordfører Niels Thomsen nævner skatte- og velfærdskommissionens længe ventede anbefalinger, som et af de centrale punkter, ligesom transportkommissionens anbefalinger også er vigtige. Og han fortsætter:

- Den kommende fiskerilov skal behandles. Et arbejde vi glæder os meget til. Den regionale udviklingsstrategi skal også fremlægges. Det glæder vi os meget til, og så er der fremsat et interessant punkt, nemlig et lovforslag om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren. Man vil revurdere om vi ikke skal have en tilbudslov, som ligger mere vægt på eksempelvis brugen af lokal arbejdskraft, praktikpladser og andre kritereier, som i sidste ende skal munde ud i at vores samfundsøkonomi løftes, siger Niels Thomsen.

Det samme mener Knud Fleischer fra Kattusseqatigiit Partiiat. Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen skal nemlig fremlægge et lovforslag om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren.

Knud Fleischer ser dog også frem til debatten om selskabsskatten. Han har nemlig fremsat en forespørgselsdebat om en nedsættelse af selskabsskatten:

- Vi mener fra Kattusseqatigiit Partiiat, at en eventuel nedsættelse af selskabsskat kan have yderst gavnlige følger for landet og befolkningen, siger Knud Fleischer blandt andet i begrundelse.

Atassuts politiske ordfører ser også frem til debatterne i Inatsisartut:

- Ifølge den nye forretningsorden, som vi vedtog ved efterårssamlingen, er der stillet formkrav, der blandt andet indebærer økonomiske konsekvenser af forslaget og en klar begrundelse for forslaget. Og efter vi har gennemgået de forskellige forslag, ser vi frem til debatterne i Inatsisartut, siger Atassuts politiske ordfører, Siverth K. Heilmann.

Det har i dag ikke været muligt, at få en kommentar fra Inuit Ataqatigiits politiske ordfører Aqqaluaq B. Egede.