De mange krydstogter har udviklet sig til en sikkerhedsrisiko

- Hvis du er af de 25.000 krydstogtsturister, der vil til Grønland til sommer, bør du måske alvorligt overveje at blive hjemme.
28. juni 2013 06:26

Det siger Bjarne Rasmussen, der har sejlet som styrmand på Grønland i mere end 20 år til avisen Metroexpres. Han mener, at de stigende antal krydstogter har udviklet sig til en alvorlig sikkerhedsrisiko.

- Turen kan blive livsfarlig, for om sommeren flyder farvandene fra nord til syd med betonhårde isfjelde på størrelse med boligblokke, som kan slå hul på krydstogtsfartøjernes skrog, som ikke altid er bygget til isfyldte farvande.

Og Bjarne Rasmussen støttes i sine advarsler af forsker i maritim sikkerhed og  chefkonsulent i Danmarks Rederiforening, Hans Otto Kristensen. Han advarer også mod sejlads med skibe, som ikke er bygget til det arktiske område.

Og vicedirektør, Francis Zachariae i Søfartstyrelsen siger i en kommentar, at det er farligt men dog muligt at sejle i arktisk farvand, siger han til Metroexpres.

- Men reglerne skal  strammes, og det er vi i fuld gang med.  Francis Zachariae er især er bekymret for de store skibe med op til 4.000 mennesker om bord, som er bygget til krydstogter i Middelhavet og Caribien.

- Selv om havisen er væk, vil der altid være mindre isstykker så hårde som sten i vandet omkring Grønland, lyder det Søfartsstyrelsens vicedirektør.