'De helt rigtige fik kulturpris'

Det var de helt rigtige, der i går blev tildelt Selvstyrets Kulturpris, siger Leif Immanuelsen, der er formand for de skabende og udøvende kunstneres sammenslutning. Prismodtagerne er multikunstneren, Frederik Kuungi Kristensen og skuespilleren Makka Kleist.
Skrevet af Rune Langhoff
22. juni 2011 12:58

Leif Immanuelsen siger:

- Det må anses som en stor accept af kunsthåndværkeren. Og derfor er det kun hensigtsmæssigt, at prisen uddeles til kunstnere og folk, der har haft indflydelse på kulturen.

Han er begejstret for, at kulturprisen tildeles på nationaldagen. Det er som om, at kunstnernes værdighed bliver slået fast på den måde, lyder det.

Kulturprisen gik altså til kunstnere, der længe har gjort sig bemærket, men hvordan er  fremtidsudsigterne for den grønlandske kunst?

-Gode, siger Leif Immanuelsen, og fortsætter:

- Så længe livet leves i kunstverdenen, og så længe vores unge en gang imellem siger, at de vil lave et eller andet kunstværk og laver udstillinger, ja, så er fremtidsudsigterne for en livlig kunst og vore kunstnere meget gode.

En af dem, der fik kulturprisen var multikunstneren, Frederik Kuungi Kristensen. Han er her dagen derpå overordentlig tilfreds med hædersbevisningen.

- Det er en stor trøst og meget glædeligt, at mine bestræbelser og mit arbejde er blevet løbende iagttaget, siger han.

Frederik Kuungi Kristensen ønsker også at takke det grønlandske samfund for prisen.

- Når jeg selv laver noget, henter jeg min inspiration fra samfundet. Som jeg også sagde det i går, er det derfor ligeledes samfundets pris. Derfor vil jeg sige tak til hele samfundet.

Fremadrettet kan prisen også få betydning for Kuungis kunst.

- På baggrund af det smukke gestus, der er overgået mig, har jeg tænkt på måske at tegne og male et stort kunstværk.

Den anden modtager af Selvstyrets Kulturpris, der er blevet uddelt siden 1982, var skuespillerinde Makka Kleist. Begge fik sammen med æren en check på 25.000 kroner.