De grønlandske huse klar til årets største fest

Jubilæum og debut. Nationaldagsfesterne i de grønlandske huse i Danmark krydres med særlige omstændigheder i år.
17. juni 2014 07:39

I år er det hele 40 år siden Det Grønlandske Hus i København for første gang slog dørene op som nyt kulturelt samlingssted for grønlænder på Sjælland. Det fejres samtidig med nationaldagen den 21. juni.

Her kan man blandt andet opleve Aavaat- og Mik-korene, kalattuut med Svend-Åge Jensen og koncert med Mads Lumholt Band. Desuden er der aktiviteter for børnene, kaffemik og procession til Storkespringvandet på Strøget. Årets talere er Einar Lund Jensen, Bodil Johansen på vegne af foreningerne og husets direktør Leise Johnsen. Festlighederne fra Kolonihavnen i Nuuk transmitteres direkte på storskærme. Og så er der gratis mad til alle gæster takket være sponsorater fra Royal Greenland, Polar Seafood, Grønlands Arbejdsgiverforening og Grønlands Repræsentation.

I Odense er det omvendt første gang det nye Nordatlantisk Hus skal fejre Grønlands nationaldag.

Her starter de grønlandske festligheder med flaghejsning og musik med Umiaq-koret. Der bliver bagefter kaffemik. Konservativ rådmand Steen Møller fra Odense Kommune holder tale sammen med formanden for Umiaq Helga Maqé Nielsen. Musikken står Kristian Søgaards Trio for.

I Aarhus og Aalborg er begge husene midt i processen med at finde en ny direktør. Alligevel fejres nationaldagen, som den plejer.

I Aarhus synger Kajak koret, og Royal Greenland har sponsoreret en stor brunch. Derefter er der banko i teltet og grillfrokost ved Foreningen Kajak samt musik i haven. Hele dagen vil der være bål, snobrød, pandekager og popcorn.

I Aalborg er det viceborgmester Daniel Nyboe Andersen, der står for flagtalen, og Ikinngutigiit-koret, der synger. Også her har Royal Greenland sponsoreret brunchen. Lise Andersen og Anna Lynge læser højt af deres digte og Ivalu Judithelu spiller og synger. Desuden er der den årlige kagekonkurrence og hoppeborg til børnene.