KRONIK De Grønlandske Huse: Dette er vigtigt for os ved folketingsvalget
KNR har bedt forskellige foreninger og organisationer med interesse i landets to kandidater i det danske folketing om at skrive en kronik. Her udfolder de, hvad der er vigtigst for dem med hensyn til arbejdet i Folketinget.
Der er fire grønlandske huse i Danmark, der alle arbejder for grønlandske borgere i Danmark. Husene rådgiver grønlandske borgere og danner bro mellem grønlandske og danske myndigheder. Husene varetager uddannelsesvejledning til grønlandske studerende og bidrager til at udbrede kendskabet til Grønland via oplysning til skoler, efterskoler og institutioner. Gennem et utal af kulturtilbud viser vi Grønlands store mangfoldighed og rækkevidde og bliver dermed en indgang for de grønlandske kulturaktører.
Vi har en lang og god tradition for en godt og tæt arbejde med de grønlandske folketingsmedlemmer på Christiansborg. Vi håber, at de nye folketingsmedlemmer bliver gode og lydhøre samarbejdspartner, så vi kan fortsætte det gode arbejde, der har ført til gode resultater og øget synlighed på Grønlandsrelaterede emner. Som Grønlands politiske stemme i Folketinget har de grønlandske folketingsmedlemmer været med til at udbygge broen mellem de to lande til alles glæde og gavn.
Senest er der blevet arbejdet på at afhjælpe de problemer, grønlændere møder, når de bor i Danmark eller flytter hertil. Vi håber, de kommende folketingsmedlemmer fortsat vil arbejde for, at de mange grønlændere, der har valgt at bosætte sig i Danmark af forskellige årsager bliver set og anerkendt både i Danmark og Grønland. At de får sikret deres rettigheder og hjulpet til en bedre og hurtigere integration. Så de alle får mulighed for at leve et godt liv uanset hvilke problematikker, de har med i bagagen. Dette kræver en samlet indsats både fra dansk og grønlandsk side.
Grønlandske borgere, der vælger at flytte til Danmark, har vidt forskellige forudsætninger, og det er naturligvis langt fra alle, der har svært ved at integrere sig og få fodfæste i Danmark. Tendensen er, at fraflytningen fra Grønland er stigende, og at der blandt tilflytterne er en voksende gruppe, der har det svært og mangler forudsætningerne for at klare sig, hvis de ikke får hjælp. De Grønlandske Huse har den viden og erfaring der sikrer, at tilbuddene er de rette. Hvis man fra starten modtager de mennesker, der har behov for en særlig indsats, er det givet godt ud, både for den enkelte der får bedre mulighed for at klare sig, og for det grønlandske og danske samfund der får en borger, der kan bidrage med sine ressourcer. Gennem et godt samarbejde med de grønlandske folketingsmedlemmer har vi konkret fået en ekstra bevilling i de næste to år til denne indsats.
Vi arbejder i husene dagligt på at udbrede kendskabet til Grønland og grønlandske forhold indenfor alle kategorier. Vi følger udviklingen på uddannelsesområdet og socialområdet på tæt hold både i Danmark og i Grønland og har samtidig meget konkretet erfaringer med arbejdet med og omkring grønlændere og forholdene i Danmark. Vi har igennem alle årene haft en tæt dialog med de grønlandske folketingsmedlemmer, så vores virkelighed bliver deres, og at vi sammen kan løfte de opgaver, der ligger i det politiske arbejde. Uanset parti.
Der er godt tusinde grønlandske studerende i Danmark. De studerende opholder sig i Danmark i kortere eller længere tid. De grønlandske huse betjener de grønlandske studerende under Uddannelsesstøtteforvaltningen og prøver at sikre, at så mange som muligt gennemfører deres uddannelser uden afbrydelser og kommer tilbage til Grønland for at bidrage med deres viden og arbejdskraft.
Som vejledende institutioner til uddannelsessøgende i Danmark oplever vi, at de studerendes forudsætninger ofte er mangelfulde, selvom de på papiret opfylder kravene til det studie, de er kommet ind på. Nye studerende er typisk meget motiverede men efter studiestart erfarer de, at uddannelsen giver problemer mange gange på grund af sproget. Sprogfrustrationen kan føre til, at den studerende afbryder uddannelsen. En mulighed for at tage et ekstra kursus eller højskoleophold for så igen at begynde på den ønskede uddannelse kunne være med til at forhindre frafaldet. Når motivationen er der, er det ofte ikke mere end det, der skal til for at komme tilbage på sporet.
Dialog som redskab til et bedre og bredere samarbejde vil vi fra De Grønlandske Huse se frem til med de kommende grønlandske folketingsmedlemmer.
Vi ønsker alle et rigtigt godt valg d. 18. juni.
Jørn Holbech, direktør i Aarhus
Søren Starch Nielsen, direktør i Aalborg
Leise Johnsen, direktør i København
Kirsten Mærsk, direktør i Odense