De første tsunamiofre flytter ind i nye boliger

To år efter, at tsunamikatastrofen ramte flere bygder, kan de første berørte beboere flytte ind i erstatningsboliger.
19. juli 2019 07:36

I dag kan de første beboere flytte ind i nye erstatningsboliger, som er blevet bygget til de mange personer, der fik deres hjem ødelagt af en tsunami i 2017.

To boliger står klar, mens de sidste 38 bliver bygget færdig i august og efteråret.

At de første kan flytte ind, glæder borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen (S).

Selvstyret bygger huse disse steder i Avannaata Kommunia: 

- 31 huse i Uummannaq.
- Tre huse i Ukkusissat.
- To huse i Saattut.
- Fire huse i Ikerasak.
- I alt bygges 40 huse. 

- Jeg er rigtig glad for, at vi kan komme i gang med at indlogere de første katastroferamte i deres egne boliger. Det har jo været en meget lang og hård proces for alle, der har været involveret, siger han.

Skulle have været færdig i foråret

Det var planen, at boligerne skulle have stået færdig i foråret, men i februar blev projektet udskudt i et halvt år. For Palle Jeremiassen kan han først nu sætte sig ind i, hvad borgerne, der har levet to år uden en fast bolig, har været igennem.

LÆS OGSÅ Erstatningsboliger til tsunamiofre bliver ikke klar til tiden

- De involverede familier kan begynde at leve et normalt liv nu. Det gør mig glad, siger Palle Jeremiassen.

Et
Foto © : Avannaata Kommunia
Et af de nye huse, som er klar til indflytning i Saattut. Foto: Avannaata Kommunia

Flere bygder omkring Karrat-fjorden blev ramt af en voldsom flodbølge 17. juni 2017. Værst gik det ud over Nuugaatsiaq og Illorsuit. Fire blev dræbt, og 174 borgere blev hjemløse.

De 174 borgere var fordelt i 33 familier, som pludselig stod uden hjem, da myndighederne bad folk om at forlade bygderne.

Selvstyret gik derfor i gang med et projekt om at bygge erstatningsboliger til de mange familier, der ikke længere kunne komme hjem igen.

Flere flytter ind i august

Borgmester Palle Jeremiassen fortæller, at borgerne selv har ønsket, hvor de ville bo henne i fremtiden, og at Selvstyret ud fra ønskerne har bygget boligerne. 

- De næste beboere, der flytter ind, bliver i starten af august. Så går processen videre, når husene bliver færdige, og det bliver i klynger, at de kommer til at flytte ind resten af året, siger Palle Jeremiassen.

Hele projektet har kostet omkring 110 millioner kroner for Selvstyret, der nu har overdraget boligerne til Avannaata Kommunia, som fremover udlejer boligerne.