Danskerne går til stemmeurnerne i dag

I Danmark er der i dag valg til landets 98 kommuner og seks regionsråd.
19. november 2013 06:48

I alt 4.412.262 vælgere kan afgive deres stemme ud for en af de 9.082 kandidater, der er opstillet til byråd og kommunalbestyrelser og de 1163, der stiller op til regionsrådsvalgene.

Gennemsnitalderen for de mange kandidater, der stiller op til kommunalvalget, er 50 år, mens gennemsnitsalderen for regionsvalgets kandidater er en smule højere nemlig 52.

Kønsfordelingen ligger suverænt i mændenes favør. Hele 6.286 af kandidaterne ved kommunalvalget er mænd, og blot 2.796 er kvinder. Samme tendens ses ved regionsvalget, hvor 828 mænd stiller op mod kun 335 kvinder.

De seneste meningsmålinger spår næsten dødt løb mellem Socialdemokraterne og Partiet Venstre, når det gælder antallet af borgmesterposter. Dog tyder det på, at socialdemokraterne vinder i landets fire største kommuner København, Aarhus, Odense og Aalborg. Enhedslisten spås sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance den største fremgang blandt partierne, mens de konservative og SF står til at blive valgets store tabere.

Men Grønland og de mange grønlændere, der bor i Danmark, har ikke fyldt meget i debatten op til dagens valg.

Det fremhæver formanden for SF i København, Rasmus Rose i en fællesudtalelse med Ortu Mørch Olsen, der er formand for IA´s Københavnsafdeling.

- Der bor 18.000 grønlændere i Danmark, hvor omkring 1500 kan betegnes som ”udsatte grønlændere”, heraf 350, der er hjemløse rundt omkring i Danmark.

Men langt de fleste klarer sig godt, og indgår i det danske samfund på lige fod med andre danskere, understreger de to lokalformænd fra SF og IA.

Alligevel har kommunevalgdebatten kun fokuseret på de socialt udsatte grønlændere og deres integrationsmuligheder. Blandt andet med initiativer, der skal forbedre integrationsindsatsen, allerede før grønlændere ankommer til Danmark.

- Ideerne er prisværdige, men det er ikke tilstrækkeligt, mener Rasmus Rose og Orto Mørch Olsen.

- Derfor er det utroligt vigtigt at vi begynder at kigge på de mange velfungerende grønlændere i Danmark som en ressource, der kan medvirke til at komme fordommene om grønlændere til livs.

- Vær mere aktive i at hjælpe jeres landsmænd med at finde ståsted i Danmark. Kom ind i kampen, så billedet af grønlændere i Danmark kan blive mere nuanceret, lyder opfordringen fra de to lokalformænd.