Danskerne er mere nysgerrige om Grønland

Danskerne er blevet mere nysgerrige, når det gælder Grønland. Det afspejler sig blandt andet i danske mediers repræsentationer om Grønland. Det mener lektor i minoritetsstudier Kirsten Thisted, der blandt andet studerer danske repræsentationer af Grønland.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. april 2012 14:12

Julie Berthelsens deltagelse i TV2-programmet Allstars. Gintberg på Kanten i Nuuk. TV3’s Politistationen i Nuuk. Dramaserien Borgens afsnit om Grønland. Der kan findes mange eksempler på, at Grønland i dag indlemmes meget mere end tidligere i de danske medieproduktioner.

Folk er blevet mere nysgerrige på Grønland – ikke blot på myterne og fortiden, men på det moderne Grønland. Og det er en meget positiv udvikling, siger lektor i minoritetsstudier fra Københavns Universitet Kirsten Thisted.

- Mere viden giver mere nysgerrighed, som igen giver mere viden, så det er en rigtig god spiral, som man er kommet ind i.

- I hele den danske pressedækning, i alle de debatbøger, der kommer nu, ser du hele tiden at grønlandske stemmer fylder mere og mere. Så det er på vej til at blive en lige debat mellem lige parter, og det er der, vi skal hen, siger Kirsten Thisted.

Før i tiden tegnede de danske medier et langt mere stereotypt billede af Grønland, siger hun.

- Man skal ikke så mange år tilbage før det kunne lade sig gøre at lave nogle rigtig problematiske dokumentarprogrammer, hvor pointen altid var, at grønlænderne slet ikke kan finde ud af moderniteten. Alle de sociale problemer, og alle de ting, der altid bliver hvirvlet op, siger Kirsten Thisted.

Den type udsendelser blev ofte mødt med tavshed fra Grønland. Men dokumentaren Flugten fra Grønland fra 2007 markerede en overgang, mener Kirsten Thisted. Dokumentaren, der satte fokus på sociale problemer, korruption og nepotisme i Grønland, blev mødt af massive protester fra grønlænderne.

-Der rejste sig et ramaskrig over den form for repræsentation, og det rejste en seriøs debat om medier og sociale problemer i Grønland. Og lige netop det program tror jeg ikke mindst danske journalister lærte en hel del om, at nu var de tider slut, hvor man repræsenterede grønlændere på den måde, som man havde en lang tradition for, siger Kirsten Thisted.

Hun mener, at det er Grønlands indførelse af selvstyre, der for alvor har været afgørende.

-   Det var forbavsende, at netop som Grønland har fået selvstyre, så inkluderes Nuuk som en dansk by. men det er jo bare den gamle lektie at for at opnå inklusion, så forudsættes ligeværd, siger Kirsten Thisted.