Danske skibe er pionerer, når det gælder sejlads gennem Nordøstpassagen

40 procent af skibene, der sejler nord om Rusland, bærer dansk flag, mens Kina først for nyligt har sendt deres første skib gennem passagen. Det siger vicedirektør Jan Fritz Hansen fra Danmarks Rederiforening til Jyllands-Posten.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. august 2013 05:45

Nordøstpassagen skærer 40 procent eller op til 3 uger af rejsen mellem Europa og Asien og så fjerner ruten risikoen for at møde somaliske pirater, eller blive ramt af uro i Egypten, når man sejler gennem Suez-kanalen.

Det er 2 år siden, at det første danske skib sejlede gennem passagen. Det danske rederi Nordic Bulk regner ifølge Jyllands-Posten med at sende mellem 10 og 15 skibe gennem Nordøstpassagen i år.

Rusland satser benhådt på mere trafik gennem passagen og tilbyder hjælp fra store atomdrevne isbrydere. I år er der udstedt cirka 200 tilladelser til passage, selv om det ikke forventes at alle skibene vil gennemføre sejladsen.

Fra grønlandsk side er der tidligere blevet udtrykt bekymring for den stigende skibstrafik i Arktis, og den internationale søfartsorganisation IMO arbejder på en række nye retningslinjer for sejlads i Arktis.