Danske kommuner skal forstå grønlændere

Det er mærkværdigt, at Dansk Folkeparti først nu får øjnene op for socialt udsatte grønlændere i Danmarks forhold, mener IAs folketingskandidat Sara Olsvig. Hun efterlyser mere langsigtede løsninger, der blandt andet skal betyde, at man på gulvet ude i kommunerne lærer at forstå grønlandske særkender.
Skrevet af Mads Fisker
01. august 2011 17:19

Formanden for Folketingets socialudvalg, Dansk Folkepartis Martin Henriksen, annoncerede forleden, at han vil tage kontakt til socialminister Benedikte Kiær for at få sat en stopper for at grønlændere i Danmark udsættes for diskrimination i det offentlige system.

- Det er fint, de sætter fokus på udsatte grønlændere i Danmark, men det lyder lidt som om, de først nu har opdaget, at der er et stort problem. Og det vi har brug for er handling fra regeringens side, siger folketingskandidat Sara Olsvig fra IA.

Dansk Folkeparti må nødvendigvis have stået ansigt til ansigt med problemerne, når de årlige SATS-puljemidler skal afsættes på finansloven, påpeger hun. Her har mange projekter målrettet socialt udsatte grønlændere i Danmark nemlig hentet sin nødvendige støtte. Og det er netop her problemet har rod.

- De kan kun planlægge et år af gangen, når de lever på SATS-puljemidlerne. Og jeg mener i det hele taget, at det er nødvendigt, at man afsætter midler mere fast på den danske finanslov, så man kan gå i gang med en gennemgribende handlingsstrategi over for socialt udsatte grønlændere i Danmark, siger Sara Olsvig.

Men hvad skal en sådan handlingsstrategi ifølge IA-kandidaten helt konkret bestå af?
Jo, først og fremmest skal det anerkendes, at grønlændere har en anden kulturel og etnisk baggrund end den gængse dansker.

- Vi ser ofte, at de, der tager imod de her socialt udsatte grønlændere i det danske system, ikke ved særligt meget om grønlandske forhold. Og heller ikke ved, hvordan de skal forholde sig til en sag, når det omhandler en grønlænder, der på papiret har dansk statsborgerskab, men rent sprogligt, kulturelt og identitetsmæssigt er anderledes end andre danskere, siger folketingskandidat Sara Olsvig, som derfor blandt andet efterlyser mere uddannelse til socialrådgivere ude i de enkelte kommuner.

- Helt konkret skal vi nu forhandle med dem, der bliver den næste danske regering - forhåbentligt S og SF - og sørge for, at flere midler i det hele taget afsættes til arbejdet med socialt udsatte grønlændere i Danmark, siger Sara Olsvig.

Folketingsvalget skal altså afholdes senest til november.