Danske guides i overtal i Ilulissat

Rekrutteringen af grønlandske guides kunne gøres bedre. Det konkluderer Turismeudviklingschef i Destination Avannaa Konrad Seblon. Det sker efter at historien om overtal af danske turistguides har gentaget sig i år.
Skrevet af Noah Mølgaard
06. juli 2011 08:52

Turister fra forskellige lande har spurgt Destination Avannaa, hvorfor der er så få grønlandske guides. Og turistoperatørerne kunne også gøre mere ud af rekrutteringen af grønlandske guides, mener Turismeudviklingschef.

Der er flere danske turistguides end grønlandske i den største turistdestination i Grønland, der igen i år forventer fremgang. Men det vil formentlig tage flere år endnu inden den  lokale befolkning sætter sig på de fleste guide-stillinger.

- Flere turister har spurgt os hvorfor det forholder sig på den måde. Vi har dog ikke fået direkte kritik, men alene det at turisterne studser over den situation giver stof til eftertanke, siger Turismeudviklingschef i Destination Avannaa Konrad Seblon.

- Men jeg må give turisterne ret. Jeg ville også blive overrasket, hvis en svensk guide skulle vise mig den kinesiske mur. Jeg vil finde det mere troværdigt, hvis guiden er en kineser, siger Konrad Seblon.

Flere operatører er dog begyndt at sætte stillingsoplag for guides. Og der findes turistoperatører, der bestræber sig på at ansætte så mange lokale som muligt til deres ledige stillinger. Men der er nogen som kunne gøre det bedre, mener Destination Avannaa.

- Turist operatørerne kunne for eksempel tage til GU i Aasiaat før sommerferien og dermed lave opsøgende arbejde med at rekruttere guides i sommerperioden, siger Konrad Seblon.

Destination Avannaa har i samarbejde med Qaasuitsup kommunia og Niuernermik Ilinniarfik i Qaqortoq gennemført guide-kurser.

- Antallet af lokale guides stiger langsomt. Og jeg mener at det vores pligt som en vigtig branche at sikre så mange jobs for de lokale som muligt, siger Konrad Seblon.