Danske Bank droppede RG for to år siden

Danske Bank droppede allerede i 2007 alt samarbejde med Royal Greenland. Det skete fordi banken var usikker på virksomhedens fremtid, efter at Landsstyret havde udskiftet direktør Keld Askær.
19. juni 2009 13:16

Det var i foråret 2007, at ledelsen i Danske Bank fik nok af det politiske spil omkring Royal Greenland. Banken smækkede kassen i og krævede sine penge tilbagebetalt, skriver Berlingske Business i dag.

- Det skyldes, at banken ikke længere havde tillid til virksomhedens ledelse, da det daværende Landsstyre med Siumut i spidsen, udskiftede direktør Keld Askær og hans vicedirektør Henrik Leth.

Efter Danske Banks vurdering havde direktørduoen nemlig fået Royal Greenland på ret køl, og banken kunne ikke få en fornuftig forklaring på, hvorfor de pludselig skulle skiftes ud. Derfor krævede Danske Bank sine lån på et par hundrede millioner kr. tilbagebetalt og afviklede resten af sine bankforretninger med Royal Greenland.

Keld Askærs exit som direktør skyldes uenighed med landsstyret, fortæller han til Berlingske Business.

- I fire år præsterede vi store overskud. Et par af årene leverede vi overskud på helt op til 140 millioner kr. Bestyrelsen og direktionen ønskede at udvide ejerkredsen i Royal Greenland med private investorer inden for branchen for at få en mere lønsom forretning. Men det daværende landsstyre ønskede det ikke. Derfor måtte jeg stoppe. Vi var uenige med ejerne, siger Keld Askær.

Efter Keld Askær blev Flemming Knudsen ansat som direktør.

Royal Greenland har lån for cirka 2,3 milliarder kroner. Ifølge Berlingske Business er de lån hentet i blandt andet tyske, svenske og britiske banker og i amerikanske pensionskasser.