Danske børn skal blive klogere på Grønland

Nutidens grønlændere bor ikke i igloo, jager ikke fra kajak og så er det i øvrigt mange år siden, at Nuuk hed Godthåb. Det Grønlandske Hus i København er i gang med at udarbejde moderne undervisningsmaterialer til den danske Folkeskole.
Skrevet af Martine Lind Krebs
19. juni 2013 13:00

Gennem det seneste halvandet år har Det Grønlandske Hus i København arbejdet på at finansiere et projekt om at udarbejde bedre materialer om Grønland rettet mod den danske Folkeskolen. Nu har Undervisningsministeriet netop bevilliget 640.000 kroner fra Tips- og Lottomidlerne til projektet, og med det beløb på bankbogen kan det egentlige arbejde gå i gang.

- At få penge fra Undervisningsministeriet er et blåstempel af, at det er et godt projekt, og at det er noget, der mangler i de danske skoler, siger projektets leder Mille Schiermacher.

Sammenlagt med de midler, som projektet har fået fra private fonde, er finansieringen nu oppe på over en million kroner.

Det er mødet med danske unge og skoleelever, som ved forsvindende lidt om Grønland, der har fået Det Grønlandske Hus til at søsætte projektet. Men problemet er ikke manglende lyst til at undervise i Grønland fra lærerne side, understreger Mille Schiermacher.

- Vi oplever, at der er en lyst til at lære noget mere nutidigt og nuanceret om Grønland, men at det er svært for skolerne at finde et tilgængeligt materiale, siger hun.

Det er et team af medarbejdere i Det Grønlandske Hus, der skal udarbejde materialet, som stiles mod mellemtrinnet i den danske Folkeskole, men som også kan bruges af de små klasser i Grønland. Materialerne, der samlet kaldes ”Det moderne Grønland”, skal bygges op over en række aktuelle emner som for eksempel fiskeri, råstoffer og infrastruktur. De skal være frit tilgængelige på internettet via de skoletjenester, som De Grønlandske Huse driver. Det Grønlandske Hus regner med at undervisningsmaterialet kan være klart i sensommeren næste år.

Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler er en del af overskuddet fra Danske spil, som bruges til at støtte nye tiltag på undervisningsområdet. I år har 92 projekter modtaget til sammen 29 millioner kroner.