Dansk minister: Grønlændere dyrker offerrolle

Ifølge lækkede dokumenter har den danske regering over for den amerikanske ambassadør udtrykt irritation over, hvad tidligere forsvarsminister Søren Gade kaldte grønlændernes 'offermentalitet'.
Skrevet af Ritzau, Mads Fisker
14. maj 2011 14:01

Det skriver det danske dagblad Information på baggrund af netop offentliggjorte ambassade-rapporteringer frigivet af Wikileaks.

Ifølge et dokument siger tidligere forsvarsminister Søren Gade således til USA's nuværende ambassadør i Danmark, at det er på grund af grønlændernes »offermentalitet«, at de bliver ved med at bekymre sig for det radioaktive strålingsniveau i området omkring Thule Air Base.

Ifølge Siumuts folketingsmedlem Lars-Emil Johanssen er Søren Gades tilsyneladende opfattelse af en offermentalitet fra grønlandsk side endnu et argument for, at Grønland hurtigst muligt bør overtage en stadigt større del af ansvaret for egne udenrigs- og sikkerhedspolitiske forhold.

»Set fra en dansk magthaverside kan det godt synes at være offermentalitet, når vi grønlændere protesterer over danskernes respektløse og ansvarsløse dispositioner i Grønland, når de skal tækkes deres amerikanske storebrødre. Men set fra grønlandsk side vil jeg påstå, at der er tale om yderst velbegrundede protester over de dansk-amerikanske eksperimenter med vores folk i vores egen baghave,« siger Lars-Emil Johansen desuden til dagbladet Information.