Dansk læge: Grønlændere bedre til kulde end danskere

Det lyder måske ikke videre lækkert, men det er faktisk rigtig, rigtig godt at lune sig ved. Der er tale om såkaldt brunt fedt, et slags kroppens varmeapparat, der bliver aktiveret, når det er koldt. En dansk læge har nu bevist det, som man nok havde på fornemmelsen: at grønlændere bedre kan tåle kulde, end danskere.
Skrevet af Jette Andersen
02. april 2012 09:33

- Jeg har et billede af en fanger i Diskobugten, der står mellem isskosserne, også har jeg et billede af en fanger ved Gilleleje fra Nordsjælland, de har stort set samme tøj på, siger læge fra Ålborg Universitetshospital, Stig Andersen.

Han har bevist, at grønlændere bedre kan tåle kulde end eksempelvis danskere.

Det kan vi, fordi vi har brunt fedt, der er kroppens varmeapparat. For fangere betyder det brune fedt meget for eksempelvis fangere. Det gør nemlig, at de ikke fryser, selv på de lange dage udendøre året rundt.

- Selv midtvinter, hvor det jo er koldt, da var de ude op til ti timer i døgnet. De har brug for det her brune fedt.

Det brune fedt er nærmest en livslang interesse for den danske læge. Og herhjemme har han i sine undersøgelser gennem årene været forbi Nuuk, Tasiilaq, Tiniteqilaaq, Sermiligaaq, Kulusuk og Kuummiut.

For i det moderne samfund, gemmer mennesker sig bag tøj, huse og er ikke ude for længe ad gangen. Og når mennesker bliver udsat for kulde, så trækker blodkarrene sig sammen i fingre og tæer og sænker kropstemperaturen en smule. Og de ting gør, at det er svært at undersøge menneskets varmeproduktion.

- Derfor er man nødt til at finde nogle mennesker, der fra naturens hånd er udsat for ekstra kulde.

I 2003 blev det ved en tilfældighed opdaget at voksne mennesker også har brunt fedt. Indtil da havde lægeverdenen nemlig kun kunnet påvise brunt fedt i babyer indtil de var omkring 5 dage gamle.

Det brune fedt, altså vores krops varmeapparat, bliver aktiveret af kulde, når nogle nerver sætter gang i adrenalinen, men den helt store gevinst kan hentes, hvis man kan finde ud af at aktivere det brune fedt, uden kulde.

- Det er jo fedmeepidemien i verden, vi lige pludselig kan bekæmpe.

Det interessante er, hvis det kan gøres med en pille, siger læge Stig Andersen.

Og en sidegevinst, hvis man aktiverer det brune fedt uden at spise mere, kan være, at sidde på sofaen og tabe sig.Det brune fedt findes rundt om nyrerne, binyrerne, langs hovedpulsåren, halsen og den centrale del af brystkasse.