Dansk ja til selvstyrets klimapolitik

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, erklærer sig dag fuldt ud tilfreds med, at Danmark nu accepterer Selvstyrets klimapolitik. - Det er lykkedes for Danmark at opnå en forståelse for Grønlands klima-mål.
19. december 2009 13:20

Danmark har accepteret, at Grønland som ikke-medlem af EU ikke kan indgå samme klimaforpligtelser som Danmark. Samtidig accepterer Danmark, at Grønland har sine egne klimamål, skriver Kuupik Kleist i en pressemeddelelse. Han understreger, at der nu er opnået forståelse for, at der skal være balance mellem Grønlands klimapolitik og muligheden for økonomisk udvikling.

Ifølge Kuupik Kleist er Grønlands klima-politik opdelt i delmål for henholdsvis det civile samfund, for udbygning af vedvarende energi, for råstofsektoren og til sidst for nye energikrævende virksomheder.

I det civile samfund skal Grønlands reducere sin udledning af drivhusgasser med 5 procent frem mod 2020 i forhold til det, som blev udledt i 2007. Det skal opnås ved forbedring af boligstandarden, ved effektivisering af fiskerierhvervet, ved bedre anvendelse af restvarme fra eksempelvis forbrændingsanlæg og andre tiltag til fremme for mere klimavenlig adfærd hos befolkningen generelt.

Grønland vil også forpligte sig til at investere målrettet i udvikling og etablering af vedvarende energi i perioden 2013-2020. Her vil Grønland udbygge sit vandkraft-potentiale, så mindst 60 procent af elektricitetforsyningen i det civile samfund dækkes fra vandkraft i 2020, fastslår Kuupik Kleist.

- Vi har pålagt os selv, at råstofområdet og industrien skal foregå på de bedste tilgængelige teknologier. Det vil sige, vi skal sikre os, at alle vores aktiviteter er miljømæssigt forsvarlige, og at der ikke bliver udledt mere CO2, end det er forsvarligt. Så det bliver ikke et slaraffenland, hvor alle mulige lande kan komme til Grønland og svine, for det tillader vi ikke, siger Kuupik Kleist.

Aftalen er indgået med Danmark, og det er derfor også derfra, de skal holde øje med, om Grønland lever op til forpligtelserne.

- Det er mellem os og Danmark. Men først og fremmest er det en forpligtelse, vi har pålagt os selv, og det vil sige, at vi skal kontrollere os selv.

Men hvad er så konsekvenserne, hvis vi ikke lever op til reduktionen på de 5 procent i 2020?

- Det er svært at sige, fordi der ikke er indgået nogen form for international juridisk bindende aftaler i øjeblikket, så det må vi vente og se, slutter Kuupik Kleist.

Klimaaftalen mellem Danmark og Grønland betyder, at uanset om der bliver en international ny aftale i Mexico til næste år under COP16, så er Grønlands klimakrav med Danmark nu og til den tid afklaret.