Dansk hjemmeside sælger uranmalm fra Kvanefjeldet

Det er lykkedes for en dansk stensamler at gøre uranmalm fra Kvanefjeldet til en god forretning. Han henter nemlig det radioaktive materiale hjem til Danmark, og sælger det til skoler og andre undervisningsinstitutioner, ligesom han tilbyder rubiner fra Qeqertarsuatsiaat.
Skrevet af Jens Thorin
08. oktober 2009 12:29

Mads Trans, der ejer stenbutikken.dk, sælger det radioaktive materiale til institutioner, skoler og andre undervisningsinstitutioner i Danmark og i udlandet.

- Jeg har samlet sten hele mit liv. Jeg synes sten er spændende. Og specielt er radioaktive sten meget spændende, fordi de fortæller noget om universets oprindelse og jordens skabelse, fortæller han.

På hjemmesiden, der har hjemsted i Bagsværd ved København, sælger han sten, han har samlet fra forskellige lande i hele verden. Han tager også ud til skoler for at holde foredrag om sten.

Han fortæller, at han sidste år var i Narsaq for at samle sten, og malmstykkerne fra de bunker, der ligger ud for minen i Kvanefjeldet.

- Der er ikke særlig stor omsætning på det. Jeg tror, at jeg har to til fire kunder om året, som køber den type produkter. Typisk er skoler og institutioner interesseret i radioaktive kilder til undervisningsbrug, siger Mads Trans.

Udover de radioaktive sten fra Kvanefjeldet sælger Mads Trans også rubiner, som han får tilsendt fra bekendte i Nuuk. Han har dog ikke tilladelse fra Grønland til at udføre de uranholdige sten, han har samlet. Som han siger, er reglerne i Grønland uklare:

- Men jeg blev kontaktet forleden dag, da der er blevet klaget til Råstofdirektoratet. Der var nogen der mente, at det er urimeligt, at jeg sælger rubiner fra Qeqertarsuatsiaat og radioaktivt malm fra Kvanefjeldet, fortæller Mads Trans.

Hvad var meldingen fra Råstofdirektoratet?

- Det er ikke noget der kan forbydes. Forbrydelsen er sket, jeg har fået stenene med mig hjem, siger Mads Trans.

Afdelingschef i Råstofdirektoratet, John Telling, kan ikke udtale sig om den konkrete sag.

Han oplyser dog, at der ikke gives tilladelse til at udføre uranmalm.